Убитата при терористичен акт жена в Лондондери е главният редактор на Mediagazer (САЩ) Лира Маккей. Според местната полиция, цитирана от британски медии и "Евронюз" отговорността за случилото се може да е на Ирландската републиканска армия - ИРА.

"Лира Маккей, 29-годишна, бе ранена и хоспитализирана, но за съжаление почина. Започнахме разследване за убийство. Полицията счита това за терористичен акт, извършен от жестоки дисиденти-републиканци. Според нашата оценка Новата ИРА най-вероятно стои зад инцидента", коментира говорителят на полицията Марк Хамилтън. Самоличността на журналиста се потвърждава и от публикация на Mediagazer в Twitter, като се отбелязва, че Маккей е автор на материали за регионалния конфликт в Ълстър и бойците от ИРА.

Убийството е станало по време на бунтове в Северна Ирландия в навечерието на годишнината от Великденското въстание в Дъблин от 1916 г. под лозунги за независимост от Великобритания. Неизвестни маскирани мъже замерваха полицейски коли с коктейли Молотов. Една кола и ван са опожарени, след което полицията огради района на инцидента. Действията на радикалите са осъдени от лидерите на ирландската опозиционна партия Шин Фейн и Демократичната профсъюзна партия на Северна Ирландия.

Терористичен акт уби жена в Лондондери

Терористичен акт уби жена в Лондондери

Напрежение в Ълстър

През последните месеци разделеният на протестантски и католически общности регион на Ълстър, активността на радикалните сили се увеличава, като заплашва да дестабилизира ситуацията в условията на несигурност относно бъдещия граничен режим между Северна Ирландия, излизаща от ЕС заедно с Великобритания и Република Ирландия, оставаща в ЕС.

Ирландската републиканска армия - ИРА е военизирана национална освободителна организация, чиято цел е да постигне независимост на Ълстър от Великобритания със сила и да я обедини с Република Ирландия. През 1969 г. тя се разделя на временна и официална ИРА.

По време на съществуването на временна ИРА, 1 800 души са загинали, убити от техни бойци, включително 1 100 британски войници, офицери от кралската полиция и полкът са отбрана на Ълстър, както и около 600 цивилни и бойци от други католически и протестантски паравоенни групи.

Група от ИРА пое отговорност за атентата в Северна Ирландия

Група от ИРА пое отговорност за атентата в Северна Ирландия

Групировка, нарекла се ИРА, обяви, че поема отговорност за атентата с кола бомба

През 2005 г. организацията официално се отказа от оръжията, но през изминалата година неизвестни лица започнаха серия от нападения под името на новата ИРА.

Давайки подробности за случилото сеХамилтън го нарече "ужасяващ акт... ненужен... напълно несправедлив. Това убийство демонстрира твърде категорично, че когато терористите внесат насилие и оръжия в общността, обществеността е поставена в сериозна опасност. Абсолютно ясно е, че те не се интересуват ма кого вредят".

Профил на Маккей показва, че тя е писала и за The Atlantic и BuzzFeed, подписала е договор и за романи, първият от които трябваше да разгледа периода на насилие в Северна Ирландия, известен като "Проблемите". 

На 66 г. почина бившят командир на ИРА

На 66 г. почина бившят командир на ИРА

Той изигра водеща роля за мирния процес в Северна Ирландия

Друга журналистка, Леона О'Нийл пише, че е била до жертвата, когато паднала и е повикала линейка. След насилието в четвъртък вечерта се съобщаваха за предупреждения за потенциални безредици.

През януари пред съда в Лондондери се взриви кола бомба, нямаше ранени но група, наричаща себе си като ИРА съобщи, че са поставили взривното устройство.

Някои групи все още се противопоставят на мирния процес, 21 години след Споразумението "Добрият петък" между британското и ирландското правителства и повечето политически партии в Северна Ирландия.

Журналистът Лира Маккей става известна през 2014 г. след публикация, озаглавена "Писмо до моето 14-годишно аз", в която тя говори за борбата да пораснеш като гей в Белфаст. Публикацията й се превръща в късометражен филм. Тя е в класацията "30 под 30 в медиите" на списание "Форбс" през 2016 г.

Група, наричаща се ИРА, пое отговорност за пакетите с бомби на Острова

Група, наричаща се ИРА, пое отговорност за пакетите с бомби на Острова

Поема се отговорност за изпращането на пет взривни устройства