Двама климатични активисти са изправени пред съдебно преследване, след като демонстрация на магистрала в Берлин забави реакцията на службите за спешна помощ на тежко пътнотранспортно произшествие, съобщи полицията в германската столица, цитирана от Ройтерс.

Мъжете, на възраст 59 и 63 години, са обвинени в възпрепятстване на лица, оказващи помощ, каза говорител на полицията пред Ройтерс, потвърждавайки съобщение в местния вестник Berliner Zeitung.

Двамата протестиращи са се били залепили за знак на градския аутобан номер 100 в понеделник, добави говорителят.

Превозно средство на пожарната, което е бързало да помогне на тежко ранен велосипедист, е блокирано в задръстване в резултат на това и се е забавило да стигне до местопроизшествието, според властите.

Велосипедистът, прегазен от камион бетоновоз, е в реанимация след сблъсъка.

През последните месеци протестиращите от групата Last Generation започнаха акции, като се залепваха по пътищата в Берлин и други германски градове, настоявайки за по-строги мерки за борба с изменението на климата, включително въвеждането на ограничение на скоростта по германските магистрали.

В понеделник канцлерът Олаф Шолц призова протестиращите да вземат предвид безопасността на другите, когато изразяват мнението си.

Припомняме, че друга група климатични активсти Just Stop Oil (Просто спрете петрола) проведе няколко акции, при които бяха заляти с течни хранителни продукти картини на известни художници.

Екоактивисти пак се вихрят в музей - заляха с картофено пюре картина на Моне

Екоактивисти пак се вихрят в музей - заляха с картофено пюре картина на Моне

Настояват за спиране на използването на изкопаеми горива