Армията на Италия отново ще се включи в борбата с боклука в Неапол, съобщи БиБиСи. 170 военни са изпратени в южния италиански град в помощ на местните власти, които не могат да овладеят придобиващата мащабите на криза ситуация с отпадъците.

Около 2 000 тона смет залива улиците на града. За събирането му са отделени 70 камиона.  Това е вторият път, в който правителството изпраща военни на борба с боклука, посочва БиБиСи, припомняйки, че преди три години италианската армия отново беше ангажирана с проблема.

Премиерът на Италия Силвио Берлускони е обект на постоянни критики заради случващото се в Неапол.

Едно от предизборните му обещания беше именно разрешаването на боклучената криза в града. Въпреки това, три години по-късно, проблемът е все така на дневен ред и за момента единственото временно разрешение изглежда спешното ангажиране на армията, коментира медията. Анализаторите обаче посочват, че Берлускони опира до военните, за да си спечели популярност преди местните избори по-късно този месец.

Така или иначе проблемът с отпадъците в Неапол е повече от сериозен. Едно от доказателството за това е и фактът, че преди време италиански лекари предупредиха за опасност от избухване на епидемии в града.

На извънредно заседание на Регионалния съвет на областта Кампания, чиято административна столица е Неапол, бе решено да се създаде специална група, в която да влязат медици за контрол на санитарно-хигиенните условия в града.