Австралийската полиция обвини 36-годишен мъж за отвличане на четиригодишно момиченце от къмпинг преди 18 дни, което е открито невредимо в заключена къща, предава Ройтерс.

Мъжът два пъти е бил отведен в болница заради самонаранявания, преди да бъде разпитан и обвинен в различни престъпления, свързани с отвличането, се казва в изявление на полицията в щата Западна Австралия.

Момичето, Клео Смит, е видяно за последно в палатката на семейството си в ранните часове на 16 октомври в отдалечения къмпинг "Блоухоулс Шакс" в Маклеод. Една сутрин то не е било открито от родителите си.

Изчезването й предизвика мащабно издирване по земя и въздух, блокади на пътища и преглеждане на записи от камери за видеонаблюдение.

Детето е намерено невредимо в сряда, когато полицията нахлу в къща в Карнарвън, град на около 100 км южно от къмпинга на далечния северозападен бряг на щата. Къщата е на 3 км от семейния й дом, казаха медиите.

Полицията обяви, че обвиненията, пред които е изправен заподозреният, включват насилствено отнемане на дете под 16 години. Заподозреният се яви в съда и ще трябва да се яви отново на 6 декември.

По време на явяването си в съда мъжът заплашил журналисти в сградата на съда и ги попитал "какво зяпат", съобщава вестник Sydney Morning Herald.

Полицията разпространи аудиозапис от влизането им в къщата и откриването на момичето в стая. "Намерихме я! Намерихме !", се чува на аудиозаписа, разпространен от полицията.

След няколко въпроса за името й, малкото дете отговори: "Казвам се Клео". Тя е намерена да си играе с играчки на включена лампа, съобщиха от полицията.

След като се срещна със семейството й, щатският премиер Марк Макгоуън каза, че Клео е "много умно, жизнерадостно, сладко момиченце" и изглежда "много добре приспособена", като се има предвид изпитанието, през което е преминала.

Специалисти по работа с деца, ще говорят с нея и властите са инструктирали родителите й как да говорят с нея, за да не я травмират допълнително, казаха властите.

Рецидивист отвлече дете, за да шантажира майка му

Рецидивист отвлече дете, за да шантажира майка му

Той е задържан за 72 часа