Иракската столица Багдад поиска САЩ да изплатят на града обезщетение в размер на 1 милиард долара, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на местните власти.

Средствата трябва да бъдат отпуснати заради нанесените щети, предимно на инфраструктурата на града, в периода на американската инвазия в Ирак.

В позицията на кметството се уточнява, че обезщетението трябва да бъде изплатено, защото Багдад е претърпял огромни загуби от издигнатите там бетонни стени. В позицията на кметството не се посочват щети, нанесени от бомби на САЩ или други поражения от използвана военна техника.

Американските военни превърна този красив град във военен лагер по най-грозния и отблъскващ начин, което демонстрира пълна пренебрежителност и неуважение, изтъкват от кметството в Багдад.

Специалните бетонни стени бяха издигнати от американските войски след навлизането им в Ирак през 2003 г. Те бяха изградени преди всичко в зоната на правителствени сгради и чуждестранни посолства.

Безсъмнено иракската столица се нуждае от мащабна реконструкция. Много места в града са с прекъснато електричество, инфраструктурата е на изключително ниско ниво, канализацията не е подменяна от години, отбелязва Ройтерс.