Агенцията на ООН за децата (УНИЦЕФ) съобщи в събота, че един от нейните контейнери с хуманитарна помощ в главното пристанище на Хаити, зареден с "основни артикули за оцеляването на майките, новородените и децата", е бил разграбен, докато бандите все повече контролират столицата.

Хаити се бори да разреши дългогодишна политическа и хуманитарна криза, за която агенцията за децата УНИЦЕФ предупреди, че причинява рекорден глад и животозастрашаващо недохранване в части от столицата Порт-о-Пренс.

Неизбраният министър-председател Ариел Анри каза тази седмица, че ще се оттегли, след като бъде сформиран преходен съвет. Тежко въоръжени банди са превзели голяма част от града, а правозащитни групи съобщават за масови убийства, отвличания и сексуално насилие.

УНИЦЕФ каза, че един от неговите 17 контейнера е бил разграбен на пристанището в Порт-о-Пренс, където каза, че 260 хуманитарни контейнера се контролират от въоръжени групи.

"Разграбването на доставки, които са от съществено значение за животоспасяваща подкрепа за деца, трябва да приключи незабавно", каза Бруно Маес, представител на УНИЦЕФ в Хаити, в изявление.

"Този инцидент се случва в критичен момент, когато децата имат най-голяма нужда от тях.

Доставките в ограбения контейнер включват реанимационно и свързано оборудване, каза УНИЦЕФ. Агенцията предупреди, че три от всеки четири жени в района на Порт-о-Пренс нямат достъп до основни здравни грижи и хранене.

Също така в Порт-о-Пренс някои болници бяха принудени да затворят поради опасения за безопасността и само две хирургични операционни съоръжения работят, според УНИЦЕФ.

Недостигът на електричество, гориво и медицински консумативи засегна болниците в цялата страна, като шест от десет заведения не могат да функционират, добави УНИЦЕФ.