Президентът на САЩ Джо Байдън обяви извънредно положение за Калифорния в събота заради зимните бури в щата, започнали от 26 декември и отнели живота на най-малко 19 души. Те предизвикаха наводнения, прекъсвания на електрозахранването, кални свлачища, наложиха евакуации и затваряне на пътища, предава Ройтерс.

Байдън разпореди федерална помощ за допълване на щатските, племенните и местните усилия за възстановяване в районите, засегнати от тежките зимни бури, наводнения и кални свлачища, се казва в изявление на Белия дом.

Действията на президента предоставят федерално финансиране на засегнатите лица в окръзите Мърсед, Сакраменто и Санта Круз, се казва в съобщението.

Припомняме, че повече от 33 милиона калифорнийци са били застрашени от лошо време заради "обилни до прекомерни" валежи в целия щат, особено в Южна Калифорния. На много места поривите на вятъра са достигали скорост от над 60 км в час, съобщи Националната метеорологична служба (NWS).

Силните ветрове причиниха хаос на електрическата мрежа, прекъсвайки електричеството в стотици хиляди домове и предприятия във вторник, според данни от Poweroutage.us.

Експертите казват, че нарастващата честота и интензивност на такива бури, редуващи се с екстремни горещини и сухи периоди, са симптоми на изменението на климата. Въпреки че дъждът и снегът ще помогнат за попълване на язовирите и водоносните слоеве, само две седмици валежи няма да решат проблемите на две десетилетия суша.

Междувременно теренът, оголен от минали горски пожари, създаде повишен риск от внезапни наводнения и кални свлачища.

Шест атмосферни потока удариха Калифорния през последните 17 дни, донасяйки рекордни количества дъжд в някои райони, каза Зак Тейлър, метеоролог от Центъра за прогнозиране на времето на NWS. Най-малко още два атмосферни потока идват от сряда сутринта, каза Тейлър.

Шест жертви и 300 000 на тъмно след бедствията в Калифорния

Шест жертви и 300 000 на тъмно след бедствията в Калифорния

Метеоролози предупредиха, че през следващата седмица също ще има проблеми