Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че според постъпващите данни ураганът Иън, който удари американския щат Флорида, може да е причинил значителни човешки жертви, предаде АП.

"Това може да е най-смъртоносната буря в историята на Флорида. Данните, с които разполагаме, не са окончателно ясни, но постъпващите съобщения сочат, че може да има значителни човешки жертви". Това каза Байдън на пресконференция в централата на Федералната агенция за управление на извънредните ситуации.

Иън може да предизвика екологична катастрофа във Флорида

Иън може да предизвика екологична катастрофа във Флорида

Преливане на утайници с фосфати

Байдън също така обеща подкрепа на местните власти, като заяви, че федералното правителство ще покрие всички разходи за разчистване на отломките и възстановяване на обществените сгради.

Правителството ще окаже подкрепа и на хората с разрушени или повредени домове.

ABC News съобщава, че до момента е потвърдена смъртта на най-малко девет души във Флорида вследствие на урагана Иън.

Комисарят на окръг Шарлот Крис Констанс заяви пред телевизията, че в окръга са загинали шестима души. Два смъртни случая са потвърдени и в окръг Сарасота. Един човек е починал в окръг Волусия.

Междувременно губернаторът на щата Робърт ДеСантис заяви, че все още не може да потвърди нито един от смъртните случаи, за които съобщават местните власти. "Очакваме да има смъртни случаи заради този ураган", добави той.

Въпреки това ДеСантис заяви, че досега са потвърдени над 700 спасявания, "но вероятно те са много повече".

Според сайта Power Outage.us повече от 2,3 милиона потребители във Флорида все още са без ток.

Ураганът Иън отслабна до първа категория
Обновена

Ураганът Иън отслабна до първа категория

Над два милиона души останах без електричество

Когато в сряда Иън достигна Флорида, той беше оценен като сила от категория 4 от петстепенната скала. Поривите на вятъра достигнаха скорост от 250 км/ч.

По данни на Националния център за ураганите на САЩ от четвъртък вечерта Иън е отслабнал до първа категория, като максималните ветрове са достигнали 75 мили в час (120 км/ч).

Метеоролозите обаче предупреждават, че Иън се движи към щатите Южна и Северна Каролина и Джорджия. Очакват се силни ветрове, проливни дъждове и животозастрашаващи наводнения.