В Съединените щати бездомник е проникнал във военновъздушната база "Андрюс", където се намира самолетът на президента Air Force One.

Той прекарал там пет часа преди да бъде заловен. Това разкри Business Insider, позовавайки се на изявление на американските ВВС.

Оттам все пак уточняват, че нарушителят не се е качвал на борда на президентския самолет, а само го е разглеждал отдалеч.

Инцидентът е станал на 4 февруари, се казва в съобщението.

Тръмп сключи сделка с „Боинг” за два нови самолета Air Force One

Тръмп сключи сделка с „Боинг” за два нови самолета Air Force One

Покупката ще струва на Белия дом 3,9 милиарда долара

Според американските военновъздушни сили причината за инцидента е човешки фактор. И така, охраната на база "Андрюс" пуснала нарушителя да влезе, без да провери документите му, защото е бил разсеян от "лични проблеми".

Освен това мъжът е успял да влезе в зоната за паркиране на самолета поради неизправност на автоматичните порти на пункта, докато персоналът не му е обърнал внимание.

В доклада на министерството се стига до заключението, че извършителят е бил без дом, живял е в колата си и въпреки дългата история от арести е нямал намерение да причини вреда. По време на разпита самият мъж обяснил действията си с желанието да "види самолетите".