В понеделник тежко въоръжена 28-годишна жена простреля смъртоносно три деца и трима възрастни служители в частно християнско училище, което заподозрената някога е посещавала в столицата на Тенеси - Нешвил, преди полицията да я убие нападателя, съобщи АФП.

Агенцията се позова на властите.

Мотивът не е известен веднага, но заподозрената е начертала подробни карти на училището, включително входните точки за сградата, и е оставила "манифест" и други текстове, които разследващите проучват, заяви пред репортери началникът на полицията Джон Дрейк.

Последният случай от епидемията от смъртоносно масово насилие с огнестрелно оръжие, която редовно тероризира дори най-почитаните американски институции, се разигра в топлата пролетна утрин в училището "Завет", чиито ученици са предимно деца в начална училищна възраст.

Дрейк идентифицира заподозряната като жена на име Одри Елизабет Хейл, на 28 години, жителка на района на Нашвил.

"Първоначалните ми изводи са, че в един момент тя е била ученичка в това училище, но не е сигурно коя година", заяви пред репортери началникът на полицията в Нашвил Джон Дрейк.

В отговор на въпросите на репортерите началникът на полицията заяви: "Тя се определя като транссексуална."

Местни медии цитират говорител на полицията, според когото Одри Елизабет Хейл е използвал местоименията той/негов. Хейл е използвала мъжки местоимения на страницата си в LinkedIn, където са изброени последните му работни места в областта на графичния дизайн и доставката на хранителни стоки.

Жена уби шестима в частно училище в Нешвил

Жена уби шестима в частно училище в Нешвил

Мотивите за нападението ѝ все още не са ясни

На пресконференция по-рано вечерта Дрейк заяви, че полицията работи по "теория" за това какво може да е ускорило стрелбата и ще я "изложи веднага щом може".

В последващо интервю за телевизия NBC News Дрейк заяви, че според разследващите стрелбата е предизвикана от "някаква неприязън", която заподозреният е изпитвал "заради това, че е трябвало да посещава това училище" като по-млад.

Полицейският началник не уточни естеството на тази предполагаема обида, нито дали тя има нещо общо с половата идентичност на заподозрения или с християнската ориентация на училището.

Дрейк заяви, че училището е било избрано за нападение, но отделните жертви са били набелязани на случаен принцип.

Президентът на САЩ Джо Байдън определи смъртоносната стрелба като "отвратителна" и заяви, че насилието с огнестрелни оръжия разкъсва "душата" на нацията.

"Това е просто отвратително", каза той в Белия дом. Байдън похвали полицията за това, че е реагирала "в рамките на няколко минути", но призова Конгреса да приеме забрана на "щурмовите" оръжия.