Съветът за сигурност не прие проекторезолюцията, предложена от Русия за доставката на хуманитарна помощ за Сирия през един контролно-пропускателен пункт на границата с Турция. Това съобщи за TAСС източник от организацията.

"Седем държави гласуваха против резолюцията, четири подкрепиха документа, четири се въздържаха. По този начин документът не беше приет", заяви постоянният представител на Германия при ООН Кристоф Хесген като председател на Съвета за сигурност през юли.

Както научи ТАСС, Русия, Китай, Виетнам и Южна Африка гласуваха за текста, предложен от Руската федерация. Индонезия, Нигер, Сейнт Винсент и Гренадини и Тунис се въздържаха. Против гласуваха Великобритания, САЩ, Франция, Белгия, Германия, Доминиканската република и Естония.

Гласуването се проведе в писмена форма поради ограничения, наложени в централата на ООН за борба с разпространението на коронавирус. Руското предложение беше да се разшири механизмът за предоставяне на хуманитарна помощ в засегнатите райони на Сирия за шест месеца, като същевременно се ограничи броят на съществуващите контролно-пропускателни пунктове до един - контролно-пропускателния пункт Баб ал Хава (на границата с Турция). На 7 юли Русия и Китай наложиха вето на проект за резолюция от Германия и Белгия, който предложи да бъдат оставени два контролно-пропускателни пунктове, отворени за ООН.