Девет водещи европейски университетски болници предупреждават, че за по-малко от две седмици ще бъдат изчерпани основни лекарства, необходими на пациенти с COVID-19 в интензивно лечение, съобщава АП.

Европейският университетски болничен алианс заяви, че без държавите да сътрудничат за осигуряване на стабилно снабдяване с тези лекарства, лекарите и медицинските сестри може да не могат да осигурят адекватна интензивна грижа за хора, критично болни от новия коронавирус.

Влошаване на положението с коронавируса в Холандия и Швейцария

Влошаване на положението с коронавируса в Холандия и Швейцария

Близо 2 000 жертви в двете страни

В изявление, публикувано и изпратено до националните правителства, групата казва, че освен необходимостта от предпазни средства и вентилатори, "най-спешната нужда е от лекарствата, които са необходими за пациенти с интензивно лечение".

Те пишат, че съществуващите запаси от мускулни релаксанти, успокоителни и болкоуспокояващи е вероятно да свършат до два дни в най-тежко засегнатите болници, а след две седмици - в други.

Недостигът кара някои болници да купуват алтернативни лекарства или да пробват други на пациенти.

"Изключително притеснително е, че преуморените и често по-малко опитни медицински сестри и лекари, които се обучават, подготвени за попълване на пропуските, трябва да използват продукти и дозировки, с които не са свикнали", пише групата от името на болниците в Австрия , Великобритания, Франция, Германия, Италия, Холандия, Белгия, Швеция и Испания.

ООН: Преодоляването на Covid-19 трябва да доведе до по-добър свят

ООН: Преодоляването на Covid-19 трябва да доведе до по-добър свят

Според Гутериш само обединен светът може да се изправи с пандемията от Covid-19

Болничната група отбеляза, че някои правителства са реагирали на недостига, като са отказали да изнасят лекарства другаде, и предупреждават, че това ще попречи на лекарствата да стигнат до болниците, които се нуждаят от остра нужда от лекарствата.

"Нито една държава в Европа няма производствени мощности, които да предоставят всички необходими лекарства (или защитни съоръжения или вентилатори). Координираните европейски действия ще бъдат от жизненоважно значение."

Следващият бюджет на ЕС да бъде план "Маршал" за Европа, призова Урсула фон дер Лайен

Следващият бюджет на ЕС да бъде план "Маршал" за Европа, призова Урсула фон дер Лайен

Ние знаем, че в тази криза се нуждаем от бързи отговор