Бразилия регистрира още 595 починали от COVID-19 през изминалото денонощие, с което общият брой на починалите от началото на епидемията в страната вече е 225 099 души, съобщиха бразилското здравно министерство, цитирани от световните осведомителни агенции.

През последните 24 часа южноамериканската страна е регистрирала 24 591 заразени с новия коронавирус, с което общият брой на заразените от началото на епидемията в Бразилия достигна достигна 9 229 322 души.

Бразилия с над 1270 починали от коронавирус

Бразилия с над 1270 починали от коронавирус

Страната е на вто място по брой жертви

Бразилия се нарежда на второ място в света по брой на починали по време на пандемията след САЩ, докато по брой на заразени е на трето място след САЩ и Индия. 

Горещата точка на епидемията Сао Пауло, най-населеният щат в страната, е с червен код заради разрастващата се зараза, като там са забранени несъществени дейности от 20:00 до 5 часа сутринта и през почивните дни.

До момента щатът е регистрирал 53 090 починали и 1 779 722 заразени.

Вчера обаче властите обявиха, че скоростта на предаване се е забавила, така че ограниченията ще бъдат преразгледани и евентуално разхлабени.

Над 9 милиона са заразените с коронавирус в Бразилия

Над 9 милиона са заразените с коронавирус в Бразилия

Пандемията настъпва

"През третата седмица на януари имахме повече от 6 800 пациенти в реанимация, а днес имаме 5 800 души. Има около 1000 по-малко заети легла и с това успяхме да стабилизираме броя на заразените и починалите", отбеляза министърът на здравеопазването на Сао Пауло.

Междувременно северният щат Амазонас, чиято здравна система се срина през януари заради липса на кислород, заяви, че е транспортирал по въздух 406 пациенти до 16 други щата за лечение.

Само през януари Амазонас регистрира 2 832 починали от общо 8 266 жертви от началото на епидемията.

До момента над 2 млн. бразилци във високорискови групи са били ваксинирани срещу COVID-19 от началото на имунизацията, уточниха от министерството.

Бразилия стартира имунизацията, въпреки проблемите с вноса на ваксини

Бразилия стартира имунизацията, въпреки проблемите с вноса на ваксини

По-голямата част от 26-те щата на Бразилия все още не са получили пратки