Бразилия стартира националната си програма за имунизация COVID-19 в понеделник, въпреки забавения внос, предаде "Ройтерс". Министерството на здравеопазването даде на отделните щати "зелена светлина" да започнат имунизация.

По-голямата част от 26-те щата на Бразилия все още не са получили пратки с ваксини към понеделник вечерта, което отлага началото на ваксинациите за възрастни и здравни работници на първа линия.

Припомняме, че Здравният регулатор на Бразилия издаде разрешение за спешно ползване на две ваксини. Властите одобриха китайската ваксина на Sinovac и британската ваксина на AstraZeneca. Това ще позволи на най-голямата държава в Латинска Америка да започне имунизацията след отлагания и политически спорове.

Бразилия одобри две ваксини срещу COVID-19

Бразилия одобри две ваксини срещу COVID-19

Бразилия в момента има 6 милиона дози от ваксината CoronaVac

Бразилия в момента има 6 милиона дози от ваксината CoronaVac на китайската компания, които са готови за разпределение през следващите няколко дни. Отделно чака да пристигнат 2 милиона дози от ваксината на AstraZeneca и партньорите им от Оксфордския университет.

В събота вечерта здравният регулатор Anvisa отхвърли молба на бразилската компания União Química за използване на руската ваксина "Спутник V". От регулатора поясниха, че не са разглеждали искането, тъй като не са покрити минималните изисквания за започване на анализ.

Президентът Жаир Болсонару, скептик по отношение на COVID-19, който отказа да му бъде поставена ваксина, беше "разкъсан" за хаотичните си мерки в Бразилия, която загуби над 200 000 живота - най-големият брой жертви на пандемията в държава извън САЩ.

И Бразилия не иска руската ваксина "Спутник V"

И Бразилия не иска руската ваксина "Спутник V"

Решение на местните власти

Той води кампанията срещу китайската ваксина и се подигра със слабите резултати, които тя показа - 50% ефективност.

Също така представи хаотичен план за имунизация.