Япония и САЩ постигнаха общо споразумение за ограничаване на излизането на американски войски от базите, разположени на японска територия, поради увеличаване на броя на заразените с коронавирус. Това съобщи в неделя японският премиер Фумио Кисида в ефира на телевизионния канал NHK.

"В резултат на дискусиите с американската страна постигнахме общо споразумение за ограничаване на излизането от военните бази като мярка за борба с разпространението на инфекция. Сега работим по детайлите на споразумението", посочи Фумио Кисида.

САЩ и Япония засилват сътрудничеството в отбраната, обезпокоени от нарастващата мощ на Китай

САЩ и Япония засилват сътрудничеството в отбраната, обезпокоени от нарастващата мощ на Китай

"Мощен израз на съюзническа солидарност и решителност"

Рязко покачване на коронавирусните инфекции беше открито в няколко американски бази, включително лагер Хансен на южния японски остров Окинава в края на декември. Инфекцията е донесена от военнослужещи, наскоро прехвърлени в Япония като част от ротацията. Те не са правили PCR тестове при пристигането си в рамките на съществуващите двустранни споразумения. Това изискване обаче вече е в сила.

Поради нарастването на инфекциите във военните обекти на САЩ, ежедневното увеличаване на новите случаи на коронавирус сред населението на Окинава, както и префектура Ямагучи, където се намира друга база Ивакуни, нарасна до рекордно високи за цялата пандемия.

Япония остава затворена за чужденци до 2022 г.

Япония остава затворена за чужденци до 2022 г.

До изясняване на ситуацията с варианта Омикрон

Общо над 50 000 американски войници са разположени в Япония, включително дивизия на морската пехота на остров Окинава.