Близо 10 000 души са под заповед за евакуация, а най-малко двама са загинали заради продължаващите бури и наводнения в Калифорния, съобщава CNN.

Предупреждение от последна степен за прекомерни валежи в района издаде Центъра за прогнозиране на времето, след като силните бури доведоха до обилни валежи в централните и северните части на щата.

Предупреждения за наводнения са засегнали около 25 милиона души, а повече от 25 хиляди са без електричество. Повече от дузина приюти в девет окръга посрещат хората, принудени да напуснат домовете си.

Около 4000 членове на екипи от транспортния отдел на щата работят на 12-часови смени, премахват повалени дървета и разчистват дренажни канали. Националната гвардия на Калифорния е разположила 36 висоководни превозни средства, за да реагира и на спасителните операции.

34 от 58-те окръга на Калифорния са под извънредно положение, издадено от кабинета на губернатора поради предишни бури и тежката метеорологична заплаха от тази седмица.

Припомняме, през януари тази година президентът на САЩ Джо Байдън обяви извънредно положение за Калифорния заради зимните бури в щата, започнали от 26 декември и отнели живота на най-малко 19 души. Те предизвикаха наводнения, прекъсвания на електрозахранването, кални свлачища, наложиха евакуации и затваряне на пътища

Байдън обяви извънредно положение в Калифорния заради зимите бури

Байдън обяви извънредно положение в Калифорния заради зимите бури

На щата ще бъде отпусната федерална помощ