Тропическата буря Ана предизвика наводнения в южните части на Африка, при които загинаха повече от 70 души, предаде BBC.

В Мадагаскар жертвите са най-малко 48, а 130 000 души бяха принудени да напуснат домовете си и да се приберат в импровизирани убежища.

В Малави са загинали най-малко 11 души. Прекъснато е електрозахранването в цялата страна, а в някои райони е обявено бедствено положение.

Мозамбик съобщи за 18 смъртни случая. Според официални лица там обаче истинският брой все още не е известен, тъй като наводненията са засегнали 20 000 души. Разрушени са 10 000 къщи, десетки училища и болници, електропроводи са прекъснати.

Проливни дъждове и гръмотевични бури продължават да се разпространяват в някои региони дори след преминаването на бурята, което допринася за наводненията.

Мадагаскар бе първата засегната страна от бедствието. Училищата и спортните зали в столицата Антананариво са превърнати в спешни приюти за хората, останали без дом.

Междувременно метеорологичните служби в региона предупредиха за нова буря в Индийския океан, която може да се разрази през следващите дни.

Циклонът "Идай" превръща земята във вътрешно море, видимо от космоса

Циклонът "Идай" превръща земята във вътрешно море, видимо от космоса

Не може да се определи колко хора са загинали, засегнати райони остават недостъпни