300 до 400 тела се виждат по бреговете на пътя от град Бейра в Мозамбик, според свидетелски показания, а водите от наводненията са образували вътрешно море, което се вижда от космоса, съобщава СиЕнЕн.

Греъм Тейлър от Зимбабве, предполага, че човешките жертви на циклона "Идай" ще надхвърли официалните оценки. Доклади от спасителни агенции съобщават за цели села и градове са напълно наводнени вследствие на бурята.

Тейлър коментира, че телата са разположени на 6-километров път от магистрала, където наводненията са създали вътрешно, потопявайки цели села около "гъсто населена" плантация на захарна тръстика. Районът е само част от земята, която остава наводнена след като две големи реки излязоха от бреговете си в дните след бурята.

Международната федерация Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК) заяви в петък, че унищожението, оставено от циклона, е "по-лошо, отколкото си представяхме" и предупреди, че хуманитарните нужди "трагично ще се задълбочат през следващите седмици".

Наводнението е толкова сериозно в централната част на Мозамбик, че водата може да се види в сателитни снимки от космоса.

В района живеят около 200 000 души, като СиЕнЕн разговаря с оцелели, които пристигат в Прая Нова с лодка. Един от тях, Абиас Фелипе, е пристигнал от наводненото село Чикезана.

"Той (б.р. циклонът) унищожи всичко, там нищо не е останало", обяснява той, добавяйки, че спасителните екипи са започнали да пристигат в района. "Те идват, но все още има много хора в клопка в домовете си. Казват, че днес и утре ще вали още много дъжд".

Повече от една седмица след първоначалното въздействие на бурята, ООН потвърждава за 242-ма загинали в Мозамбик, 259 загинали в Зимбабве и 56 в Малави.

Но информацията се появява бавно и комуникацията със засегнатите райони остава ограничена

Преждевременно е да се каже колко хора са загинали, докато засегнатите райони остават недостъпни, коментира Стивън Фонсека, регионален мениджър в МФЧК.

15 000 души се нуждаят от спасяване след циклона "Идай" в Африка

15 000 души се нуждаят от спасяване след циклона "Идай" в Африка

Площ от около 3000 кв. км е под водата

В петък сутринта МФЧК създаде нова база, близо до границата със Зимбабве. Фонсека обясни, че идентифицирането на жертвите е "огромна задача", която ще отнеме месеци или години, а не дни или седмици.

"Агонията, че не знаете какво се е случило с любим човек в бедствие като циклона Идай, е неописуема", коментира Даян Араужо, делегат на МФЧК в Бейра. МФЧК изпраща служители в Малави, Мозамбик и Зимбабве, за да помогнат на семействата, които нямат достъп до телефон или интернет, да намерят липсващите си роднини.

Около 1,7 милиона души са засегнати от циклона Идай в Мозамбик, Малави и Зимбабве, според УНИЦЕФ.

"Ситуацията на място остава критична. Няма електричество или течаща вода", коментира Кристоф Булиек, говорител на УНИЦЕФ в Женева.

Хиляди хора се събират в неформални лагери в отчайващи условия, според представителя на УНИЦЕФ Марко Луиджи Корси.

"Идай" не е най-силната буря, която е връхлитала Мозамбик, но районът наскоро бе залят от силни дъждове. След като се задържа по бреговете в продължение на дни, събирайки сили, "Идай" най-накрая изхвърли огромно количество вода към Бейра - град с 500 000 души - унищожавайки "90%" от региона.

Седмица по-късно, хиляди хора са изчезнали в Мозамбик, Малави и Зимбабве. Милиони други са без храна и основни условия.

Върховният комисар за Мозамбик във Великобритания Филипе Чидумо коментира, че страната се нуждае от "непрекъснатите усилия от страна на правителството на Мозамбик, както и от международната общност", за да се помогне в спасяването на засегнатите хора и да се осигури храна, канализация и чиста вода.

"Това е голяма трагедия с библейски пропорции", обясни той, допълвайки, че ще е необходима много работа, включително възстановяване на електроенергията, водата и канализацията, за да се предотврати появата на болести, предавани по вода, както и ремонт на обществената инфраструктура.

След като удари Мозамбик, циклонът "Идай" връхлетя Зимбабве, убивайки много хора, докато спят.

В Зимбабве, правителството на президента Емерсън Мнангава доставя храна в райони, където хората все още са в капан. 23-ти и 24-ти март са обявени за дни на национален траур.

Над 2,6 милиона души са засегнати от циклона "Идай"

Над 2,6 милиона души са засегнати от циклона "Идай"

ООН го определя за едно от най-тежките бедствия, свързани с времето, отчетено някога в южното полукълбо