Тропическата буря Деби удари Северна Флорида в понеделник, предизвиквайки смъртта на няколко души, след което ураганът се насочи към Джорджия и Южна Каролина, водейки със себе си проливни дъждове и наводнения. Бурята достигна бреговете на Флорида около 7 сутринта като ураган от категория 1 в региона Биг Бенд с ветрове до 130 км/ч, предава Ройтерс.

Сред загиналите са две деца на 12 и 13 години в окръг Леви, младеж в Джорджия на 19 години и други лица, пострадали от паднали дървета и пътнотранспортни произшествия. Поради бурята около 150 000 души останаха без електричество във Флорида, като голяма част от полетите от и към щата бяха отменени.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис отложи планираното си посещение в Савана, Джорджия. Над 500 души бяха спасени от наводнения в домовете и превозните си средства в Сарасота и Манати.

Прогнозите показват, че Деби ще премине през Джорджия и ще излезе в Атлантическия океан до вторник вечер, след което ще се укрепи отново и вероятно ще удари Южна Каролина. Очаква се бурята да донесе проливни дъждове по атлантическото крайбрежие до петък, като губернаторите на Джорджия, Южна и Северна Каролина обявиха извънредно положение.

Според експерти, изменението на климата може да бъде причина за по-честите и по-силни бури, като последната буря, която удари региона Биг Бенд, беше ураганът Идалия през 2023 г.

Тропическата буря "Деби" вече е ураган от първа степен

Тропическата буря "Деби" вече е ураган от първа степен

Властите издадоха предупреждение