Частици от радиоактивния облак, породен от авариите в японската ядрена централа „Фукушима 1" , достигат Франция, съобщиха френски медии. Няма риск обаче за здравето на хората.

От френския Институт по радиационна защита и ядрена безопасност обявиха, че в следващите дни страната ще усети последствията от радиоактивното изтичане от електроцентралите в азиатската страната, но те няма да представляват опасност за населението.

За това увериха и от Организацията за независими проучвания и информации. От там изтъкнаха, че разстоянието между Франция и Япония е достатъчно голямо, за да се разсее концентрацията на облака и той да не представлява риск за здравето на хората.

Френските власти не са въвели извънредни мерки.

Слаба концентрация на радиоактивни частици е била констатирана и в Исландия, предаде Ройтерс. Вероятно произходът им отново е свързан с авариралата АЕЦ "Фукушима".

„Разпространението на радиоактивния прах в цялото Северно Полукълбо е само въпрос на няколко дни”, коментира старши-научният сътрудник на Института за изследвания на въздуха в Норвегия Андреас Щол. Ученият увери, че няма радиационна заплаха за здравето на жителите на Европа.

От Агенция за ядрено регулиране обясниха след запитване на news.bg, че в нито една страна членка не е отчетена промяна в радиационния фон. От там бяха и категорични, че не може да става въпрос за радиоактивен облак, а само за отделни частици от въздуха над авариралата централа, които в никакъв случай не представляват опасност.

По последни данни повишени нива на радиоактивни вещества са регистрирани в морската вода близо до атомната централа „Фукушима". Според властите в Япония все още е рано да се каже какви ще са пораженията за морската фауна по североизточното крайбрежие на остров Хоншу.