Чехия почете в събота жертвите на най-тежката масова стрелба в страната, която уби 14 души в университет в Прага в четвъртък, съобщава "Ройтерс". Повече от 25 души бяха откарани в болници, като 13 получиха по-тежки рани при атаката. Днешният ден ден бе обявен за ден на национален траур. 

Архиепископ Ян Граубнер отслужи литургия в главната катедрала "Свети Вит" в Пражкия замък.

Страната спази минута мълчание по обяд, като хората спираха по улиците на фона на проливен дъжд и сняг.

Чехия в национален траур

Чехия в национален траур

След стрелбата в Карловия университет

Припомняме, че стрелбата в университетска сграда в центъра на чешката столица Прага помрачи светлите християнски празници, като това е най-драматичния случай на насилие в Източна Европа от десетилетия. Чешките власти изключиха масовото убийство да е извършено по терористични мотиви.

Стрелецът във Факултета по философия на Карловия университет бе открит мъртъв, като по последна информация се е самоубил. Той е бил студент в университета, няма информация обаче дали точно в този факултет.

Стрелецът е бил на 24 години и е живял в град на около 21 км. от столицата, а чешки медии го назовават като Давид К. Полицията потвърди, че той е имал разрешение за притежание на оръжие, на база на което е натрупал цял арсенал.

В сградата на факултета са били открити голям брой оръжия, съобщи чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракушан. Това предполага предварителен замисъл и организация на стрелбата.

Десетки убити и ранени при стрелба в университет в Прага
Обновена

Десетки убити и ранени при стрелба в университет в Прага

Стрелецът е елиминиран

Чешката република има сравнително облекчени закони за оръжията и над 300 000 души са законни притежатели на около 1 милион огнестрелни оръжия, главно за продажба, отбрана, спорт и лов. Масовите стрелби все още са рядкост - две по-малки атаки през последното десетилетие.

Председателят на горната камара на парламента Милош Вистърчил каза, че страната ще обсъди как да предотврати подобни атаки, но трябва да намерят правилният баланс между свобода и регулиране.