Чешката република, поради нов тип коронавирус, премина в неделя на максималното (пето) ниво на епидемична заплаха, което включва ограничаване на излизането от жилищни помещения без спешна нужда, затваряне на предприятия, предоставящи потребителски услуги на населението и повечето магазини. В републиката е въведена забрана за свободно движение на граждани от 21:00 до 05:00, съобщи ТАСС.

В Чешката република епидемичната ситуация се влошава през последните седмици. Коронавирусната инфекция се разпространява на цялата й територия. Затова правителството на републиката, по настояване на националното министерство на здравеопазването, реши да обяви петото ниво на епидемична заплаха.

Чехия отново удължава извънредното положение

Чехия отново удължава извънредното положение

Утре правителството ще вземе окончателно решение за преминаване към пето ниво

Преходът към петото ниво на епидемичната заплаха предвижда в Чешката република да останат отворени само магазини, продаващи стоки от първа необходимост. Тази категория включва магазини за хранителни стоки, аптеки и магазини за домакински стоки. Максимум двама души могат да участват в открити или публични срещи. Броят на участниците в сватби, погребения и услуги е ограничен до 15. От неделя ски пистите в страната спряха да работят.

Чехия удължава извънредното положение, след като COVID-19 отново се разпространява

Чехия удължава извънредното положение, след като COVID-19 отново се разпространява

Извънредното положение е удължено до 23 декември

Тези ограничителни мерки ще бъдат в сила поне до 10 януари. Властите възнамеряват да компенсират изцяло щетите за предприемачи, които са принудени да прекратят бизнеса си поради коронавируса в момент, когато страната ще бъде на пето ниво на епидемична заплаха.

В Чехия от 4 януари, обучението в университетите и училищата ще се извършва дистанционно. Само учениците от първи и втори клас на началните училища ще могат да се върнат в час.