Четири деца от коренното население на Колумбия бяха открити живи в южната част на страната повече от две седмици след като самолетът, с който пътували, се разбил в гъстата джунгла, каза президентът Густаво Петро в сряда, предава "Ройтерс".

Децата бяха спасени от пожарникари, военни и служители на гражданската авиация в гъстата джунгла на колумбийската провинция Какета.

Самолетът "Cessna 206" е превозвал седем души по маршрут между Араракуара, в провинция Амазонас, и Сан Хосе дел Гуавиаре, град в провинция Гуавиаре, когато издал първо предупреждение за повреда на двигателя в ранните часове на 1 май .

"След упорито издирване от нашите военни открихме живи четирите деца, които изчезнаха след самолетна катастрофа в Гуавиаре. Радост за страната", каза Петро в съобщение чрез Twitter.

В самолета са намерени телата на трима възрастни, включително пилота, загинали в резултат на катастрофата. От удара са оцелели четирите деца на 13, 9 и 4 години, както и 11-месечно бебе.

Предварителната информация от органите за гражданска авиация, които координираха спасителните действия, предполага, че децата са избягали от самолета и са тръгнали в тропическите гори, за да намерят помощ.