Дърветата, които растат бързо, умират по-млади, рискувайки да освободят въглероден диоксид, което оспорва прогнозите, че горите ще продължат да бъдат "абсорбатор" за емисиите, затоплящи планетата. Това обявиха учени, цитирани от "Франс прес".

Дървесната покривка абсорбира значителна част от въглеродния диоксид, излъчен от изгарянето на изкопаеми горива и играе решаваща роля в прогнозите за способността ни да намалим нивата на CO2.

Изследователите казват, че настоящите климатични модели очакват горите да продължат да действат като уловител на въглерод през този век, с високи температури и концентрации на CO2, за които се смята, че стимулират растежа на дърветата и така им помагат да абсорбират повече въглерод, тъй като те узряват по-бързо.

Но в проучването, ръководено от английския университет в Лийдс и публикувано в списанието Nature Communications, те предупредиха, че този по-бърз растеж е свързан и с умирането на по-млади дървета - което предполага увеличаване на ролята на горите, тъй като съхранението на въглерод може да бъде "краткотрайно".

Изследователите са проучили повече от 200 000 записа на дървесни пръстени от дървесни видове по целия свят и са установили, че компромиси между растежа и продължителността на живота се наблюдават в почти всички от тях, включително тропическите дървета.

Обществото се възползва от нарастващата способност на горите да поглъщат въглерод през последните десетилетия, каза съавторът Стив Волкер от Щатския университет в Ню Йорк Колеж по екологични науки и гори в изявление на университета в Лийдс.

Но тези нива на усвояване на CO2 "вероятно ще намалеят, тъй като бавнорастящите и устойчиви дървета се изместват от бързо растящи, но уязвими дървета", добави той.

"Нашите открития, подобно на историята за костенурката и заека, показват, че в най-бързо растящите дървета има черти, които ги правят уязвими, докато по-бавно растящите дървета имат черти, които им позволяват да продължат да съществуват", каза той.

Изследователите казват, че констатациите показват, че шансовете да умрат драстично се увеличават, когато дърветата достигнат максималния си потенциален размер.

Но те казаха, че може да се окаже, че бързо растящите дървета инвестират по-малко в защити срещу болести или нападения от насекоми или са по-уязвими от суша.

Средната температура на повърхността на Земята се е повишила малко над един градус по Целзий над прединдустриалните нива, достатъчно, за да засили тежестта на засушаванията, горещините и супербурите, които са по-разрушителни от издигащите се морета.

Коментирайки проучването, Дейвид Лий, професор по атмосферни науки в английския университет в Манчестър Метрополитън, каза, че климатичните модели на земната система в момента прогнозират, че съхранението на въглерод в горите ще продължи или ще се увеличи.

"Това проучване показва обратното, че увеличеният CO2 компрометира горите като склад за въглерод", каза той.

Това показва, че идеята, че "емисиите, базирани на изкопаеми горива, могат да бъдат "компенсирани" чрез засаждане на дървета (или избягване на обезлесяването), наистина не издържа на научен контрол", добави той.

Ала Кийт Кърби, горски еколог от университета в Оксфорд, каза, че не е задължително горите да обърнат ролята си по отношение на въглерода.

"Не можем да разчитаме толкова на увеличен растеж на единица площ, за да поддържаме и подобряваме потенциала на поглъщането на въглерод в горите, но това може да бъде компенсирано чрез забавяне на обезлесяването и увеличаване на разширяването на размера на горите, където това може да стане по устойчив начин", изтъкна той.

Световните гори - и особено тропическите - абсорбират от 25 до 30 процента от затоплящия планетата СО2, който човечество изхвърля в атмосферата.

Миналата година футболно игрище от първични дървета, пораснали по стария начин е било унищожавано на всеки шест секунди, общо около 38 000 кв. км според Global Forest Watch.