Италия е регистрирала рекордните от началото на епидемията 8 804 заразени с новия коронавирус (COVID-19) през изминалото денонощие. Това показват официалните данни на здравното министерство на страната, цитирани от световните осведомителни агенции. 

В сравнение с вчерашните данни, броят на заразените днес се увеличава с близо 1500 души, с което общият брой на заразените от началото на епидемията в страната вече е 381 602 души

Италия за пръв път от началото на COVID-19 пандемията с над 7000 заразени

Италия за пръв път от началото на COVID-19 пандемията с над 7000 заразени

Досега рекордът беше 6 557 души в разгара на епидемията през март

През последните 24 часа са починали още 83 души от COVID-19, с което общият брой на жертвите от началото на епидемията в Италия достигна 36 372 души, като по този показател страната е на второ място в Европа след Великобритания.  

Областите Ломбардия, Пиемонт и Кампания са трите най-засегнати области. Докато в Италия се наблюдава възраждане на заразата, смъртността все още се задържа под равнищата през лятото. Въпреки това тя бавно започва да следва кривата на разпространение на вируса.

В Ломбардия има над 2000 новозаразени. Заразените в южната област Кампания, която остана относително незасегната от първата вълна на пандемията, за първи път надминаха 1000 души в рамките на 24 часа.

Италия с пакет от мерки срещу коронавируса

Италия с пакет от мерки срещу коронавируса

На Апенините маските са задължителни

Носенето на защитни маски е задължително във всички обществени пространства от миналата седмица заради влошената ситуация, след като правителството удължи извънредното положение в цялата страна до края на януари следващата година.

Досега италианското правителство изключваше възможността за нова блокада на национално ниво, като заяви, че ще бъдат налагани ограничения на местно ниво. Премиерът Джузепе Конте обаче днес намекна, че много ще зависи от поведението на италианците.

"Ако броят на заразените и хората в болница се увеличи, и по-специално в реанимацията, отново ще имаме затруднения", подчерта той.

Броят на хората, хоспитализирани заради COVID-19, се е увеличил с над 300 до 5 796 души през последните 24 часа, като 586 души са настанени в интензивни отделения.

Невиждан от 24 март брой на новозаразените с коронавируса в Италия

Невиждан от 24 март брой на новозаразените с коронавируса в Италия

Цели 5 372 души са дали положителни проби за денонощие