През последните 24 часа Италия е регистрирала 7 332 заразени с новия коронавирус (COVID-19), съобщи министерството на здравеопазването, като това е рекорден брой заразени в рамките на денонощие от началото на епидемията в страната, отбелязва "Ройтерс". 

Вчера официално регистрираните заразени бяха 5 901 души.

Още 43 души са починали през изминалото денонощие срещу 41 души вчера - много по-малко, отколкото в разгара на епидемията в Италия през март и април, когато беше достигнат дневният пик от над 900 жертви.

До днес най-високият брой новозаразени в рамките на 24 часа беше отчетен на 21 март с 6 557 заразени. На същия ден умряха 793 души.

Италия с пакет от мерки срещу коронавируса

Италия с пакет от мерки срещу коронавируса

На Апенините маските са задължителни

Въпреки че броят на починалите за 24 часа в Италия остава относително малък, броят на хората в интензивни отделения непрекъснато нараства. Днес те достигнаха 539 души спрямо 514 души вчера, като за сравнение най-ниското ниво беше около 40 души през втората половина на юли.

Италия е първата страна в Европа, която беше засегната от COVID-19, като има вторият най-голям брой жертви на континента с 36 289 починали.

Благодарение на една от най-строгите блокади в света, правителството успя да овладее заразата до лятото.

Ала заразените нараснаха през последните няколко седмици и вчера правителството наложи нови ограничения за събиранията, ресторантите, спорта и училищните дейности.

Въпреки това Италия все още регистрира значително по-малко новозаразени от Франция, Испания и Великобритания.

Премиерът Джузепе Конте заяви вчера, че е решен да избегне нова национална блокада, точно докато икономиката се възстановява от последната.

Невиждан от 24 март брой на новозаразените с коронавируса в Италия

Невиждан от 24 март брой на новозаразените с коронавируса в Италия

Цели 5 372 души са дали положителни проби за денонощие

Някои от най-изявените учени в страната обаче казват, че затварянето на страната може да е единственият начин да се спре увеличаването на заразените.

"Смятам, че блокада по Коледа е реалистична, би ни позволила да коригираме системата, да намалим предаването на вируса и да увеличим проследяването на контактите", каза Андреа Кризанти, професор по микробиология от университета в Падуа, пред държавната телевизия RAI.

Патрицио Пецоти, епидемиолог от Висшия здравен институт в Италия, заяви в интервю за ежедневника "Стампа", че очаква 100 починали от COVID-19 на ден в рамките на няколко седмици.

Италианските власти се опитват да повишат капацитета за правене на тестове на фона на оплакванията от големи опашки в центровете, като днес беше регистриран нов рекорд за тестове, извършени за 24 часа - 152 196 броя.