Дания не подкрепи призива на Доналд Тръмп към европейските страни да приберат обратно гражданите си от Сирия, които са се сражавали в редиците на терористичната групировка "Ислямската държава". Това съобщи в неделя ДПА.

Агенцята се позовава на Майкъл Ааструп Йенсен, официален представител на премиера на страната Ларс Леке Расмусен.

"Говорим за най-опасните хора в света. Не трябва да ги вземаме", каза Йенсен. Според него решението на Тръмп за изтеглянето на войски от Сирия е преждевременно, тъй като положението в Близкоизточната страна все още не е стабилизирано.

САЩ могат да поискат от европейците да изпратят войници в Сирия

САЩ могат да поискат от европейците да изпратят войници в Сирия

Греъм "благодари на Русия", като отбеляза, че Москва прави НАТО по-силно

В събота Тръмп призова европейските страни да приемат обратни и изправят пред правосъдието повече от 800 от своите граждани, които са се били в редиците на ислямистите, а в момента са пленници на западната коалиция. Тръмп дори предупреди европейските си съюзници, че иначе бунтовниците ще бъдат освободени.

Според оценките на датската полиция за сигурност, от 2012 г. около 150 души са напуснали Дания и са пътували за Сирия и Ирак, за да се присъединили към ДАЕШ.

На 19 декември Тръмп обяви решението да започне изтеглянето на американски войски от Сирия. Той обясни това с факта, че победата над Ислямска държава в Сирия е спечелена, а борбата срещу терористите е единствената причина, поради която американските военни са там.

САЩ се изтеглят от Сирия до края на април

САЩ се изтеглят от Сирия до края на април

По-голямата част от американския контингент ще бъде изтеглен до средата на март

Сега в Сирия има две хиляден американски контингент. Предполага се, че САЩ ще изтеглят войски в рамките на 60-100 дни.