Бреговата охрана край островната държава Кабо Верде спаси 38 души на лодка, напуснала западноафриканската страна Сенегал преди повече от месец, съобщава "Асошиейтед прес". При отплаването ѝ за Испания на борда ѝ е имало повече от 100 души.

Останалите, които не са намерени от бреговата охрана се смятат за изчезнали, като има опасения, че са загинали.

Министерството на външните работи на Сенегал съобщи, че лодката е била спасена във вторник с 38 оцелели и няколко мъртви на борда. Атлантическият остров Кабо Верде е на около 620 километра от бреговете на Западна Африка. Властите не потвърдиха колко мигранти са загинали или какво е причинило провала на пътуването.

От испанската група за защита на миграцията Walking Borders казаха, че става дума за голяма рибарска лодка, която е напуснала Сенегал на 10 юли с повече от 100 мигранти на борда.

5 загинали и 7 изчезнали, след като лодка с мигранти потъна край Тунис

5 загинали и 7 изчезнали, след като лодка с мигранти потъна край Тунис

Два дни по-рано друга лодка с мигранти потъна край Габес

Според основателката на групата Хелена Малено Гарсон семейства на някои от мигрантите са се свързали с нея след като 10 дена не са чували вести от близките си на лодката.

Шейх Ава Бойе, президент на местната асоциация на рибарите, каза, че има двама племенници сред изчезналите. "Те искаха да отидат в Испания", каза Бойе.

Маршрутът от Западна Африка до Испания е един от най-опасните в света, но броят на мигрантите, напускащи Сенегал на разклатени дървени лодки, се е увеличил през последната година.

Според Walking Borders близо 1000 мигранти са загинали в опит да достигнат до Испания по море в рамките на първите шест месеца на 2023 г.

Фактори като младежката безработица, политическите вълнения и въздействието на климатичните промени карат мигрантите да рискуват живота си в претъпкани лодки.

На 7 август мароканският флот извади телата на петима сенегалски мигранти и спаси 189 други, след като лодката им се преобърна край бреговете на Западна Сахара.

От януари досега над 100 000 мигранти са се добрали до Италия с лодки

От януари досега над 100 000 мигранти са се добрали до Италия с лодки

През същия период на 2022 г. мигрантите в Италия пристигнали по море са били 48 295 души.