Гръцките власти съобщиха, че е започнала мащабна операция по търсене и спасяване източно от остров Карпатос, след като лодка, за която се твърди, че е превозвала десетки мигранти, е потънала през нощта, предава Associated Press.

Гръцката брегова охрана съобщи в сряда, че 29 души, всички мъже, са били спасени от морето на 61 километра източно югоизточно от Карпатос, югоизточен остров между Родос и Крит. Спасените са от Афганистан, Ирак и Иран и са казали на властите, че в лодката е имало около 60 до 80 души.

Спасените казаха, че лодката е отплавала от района на Анталия на южното турско крайбрежие и се е насочила към Италия, когато е изпаднала в беда през нощта.

Два патрулни катера на гръцката брегова охрана, кораб на гръцките военноморски сили, хеликоптер на военновъздушните сили и най-малко три търговски кораба, плаващи наблизо, участват в усилията за търсене и спасяване, каза бреговата охрана.

Най-честият морски път за търсещите убежище от Близкия изток, Азия и Африка е от Турция до близките гръцки острови. Но тъй като гръцките власти увеличават патрулите в Егейско море и депортират новопристигналите в Турция, без да им позволят да кандидатстват за убежище, мнозина сега заобикалят гръцките острови и се опитват да издържат много по-дълго и по-опасно пътуване директно до Италия. Гръцките власти отричат ​​да извършват незаконни бързи депортации на търсещите убежище.

Над 1000 мигранти пристигнаха в Италия за часове

Над 1000 мигранти пристигнаха в Италия за часове

Броят мигранти не е необичаен за страната през летните месеци