Десетки хора загинаха, а над 100 са ранени при струпване на хора по време на масов религиозен празник в северната част на Израел, предаде Би Би Си.

Уточнява се, че трагедията е станала на тържествата по случай празника Лаг ба Омер на планината Мерон в Галилея, където пристигнаха десетки хиляди хора - предимно ултраортодоксални юдеи.

По данни на AFP, позовани на израелските здравни власти, загиналите са най-малко 38. Според информация на медицинската служба MDA, 36 души са леко ранени, трима са със средно тежки травми, 10 са в критично състояние.

"MDA се бори за живота на десетки пострадали и ние няма да се предадем докато не бъде евакуиран последният пострадал", съобщава службата на страницата си в "Туитър".

Според някои публикации до фаталното струпване на хора се е стигнало, след като е рухнала трибуна, според друг информация трибуната е рухнала по-късно.

На видеокадри се виждат дълги редове с тела, опаковани в чували. В зоната на инцидента работят парамедици и спасители, както и военни.

Най-тежко пострадалите се евакуират с хеликоптери.

Много от присъстващите отчаяно се опитват да се обадят на близките си, но мобилните мрежи работят със значителни сривове.

Премиерът Бенямин Нетаняху определи станалото като "тежка катастрофа".