Нажежена лава от вулкана, който опустоши испанския остров Ла Палма, достигна Атлантическия океан късно вчера, девет дни след като започна да се стича по планината, разрушавайки сгради и унищожавайки реколтата, предаде "Ройтерс".

Големи облаци от бяла пара се извиха от района Плая Нуева, след като лавата влезе в контакт с океана според кадри на "Ройтерс". Снимки, споделени в социалните мрежи, показаха лавата да се натрупва близо до скала.

Изригването на вулкана на Канарите може да продължи 3 месеца

Изригването на вулкана на Канарите може да продължи 3 месеца

Предстоят опасности за жителите, включително земетресения, потоци лава, токсични газове, пепел и киселинни дъждове

Длъжностни лица заявиха, че вливащата се в морето лава може да предизвика експлозии и облаци от отровни газове, а аварийната служба на Канарските острови призова хората на открито незабавно да намерят безопасно място за подслон. Няма информации за пострадали.

"Когато лавата достигне морето, отцепването трябва да се спазва стриктно", настоя по-рано Мигел Анхел Моркуенде, директор на комисията за реакция.

Лава се стича по западния фланг на вулкана Кумбре Виеха към морето от 19 септември, унищожавайки почти 600 къщи и бананови насаждения в Ла Палма, който е съседен остров на Тенерифе в архипелага на Канарските острови край бреговете на Северна Африка.

Около 100 жилища унищожени от вулкана на Канарските острови

Около 100 жилища унищожени от вулкана на Канарските острови

Общо около 5 000 души са евакуирани

Хиляди хора бяха евакуирани, а три крайбрежни села бяха отцепени в понеделник в очакване лавата да срещне Атлантическия океан.

Испания класифицира Ла Палма като зона на бедствие вчера, ход, който ще предизвика финансова подкрепа за острова.

Правителството обяви първи пакет от 10,5 млн. евро, който включва около 5 млн. евро за закупуване на къщи, а останалите за придобиване на мебели и стоки от първа необходимост, уточни говорителката на правителството Изабел Родригес.

Един жител, който беше евакуиран миналата седмица от село Tacande de Arriba, с удоволствие откри, че къщата му все още си стои, а домашните му котки са невредими.

"Това е добро чувство, фантастично усещане", радостен е 75-годишният Герт Вагерле, който избягал от настъпващата лава с петте си костенурки в петък, но е трябвало да изостави котките.

"Много съм щастлив, защото в крайна сметка всичко се оправи", допълни местният късметлия. 

Над 5000 души са евакуирани от Канарските острови заради вулкан
Обновена

Над 5000 души са евакуирани от Канарските острови заради вулкан

Поне 500 от тях са туристи