Доставките на хуманитарна помощ от ООН за Газа отново са преустановени, съобщава "Ройтерс".

Причината е недостиг на гориво и срив в комуникациите, което задълбочи страданията на хиляди гладуващи и останали без дом палестинци на фона на продължаващите сражения между израелските войски и бойците на "Хамас" в анклава.

Световната продоволствена програма на ООН предупреди, че цивилните са изправени пред "неминуем риск да умрат от глад" поради липсата на доставки на хранителни продукти.

Палестинската информационна агенция WAFA съобщи, че редица палестинци са загинали, а други са били ранени при израелски удар срещу група разселени хора близо до граничния пункт "Рафах" между ивицата Газа и Египет - транзитната точка за помощ.

144 камиона с хуманитарна помощ влязоха в Газа

144 камиона с хуманитарна помощ влязоха в Газа

С храна и стоки от първа необходимост

Очевидци посочват, че девет души са били убити при удара.

На свой ред Израел твърди, че армията е открила тунелна шахта, използвана от "Хамас" в болница "Ал-Шифа" в северната част на ивицата Газа.

Болницата е пълна с пациенти и разселени хора и полага усилия да продължи да функционира. Тя попадна във фокуса на тревогата на международната общност. Причината е, че според Израел групировката "Хамас" е съхранявала оръжия и боеприпаси и държи заложници в мрежа от тунели под болници като "Ал-Шифа", като използва като жив щит пациентите и хората, които са се подслонили в сградата. На свой ред "Хамас" отрича обвиненията.

Войната е напът да навлезе в седмата си седмица и няма признаци за прекратяване на огъня въпреки международните призиви за примирие или поне за хуманитарни паузи.

Конфликтът избухна след нападение на бойци на "Хамас" на 7 октомври, при което бяха убити около 1200 израелци - предимно цивилни. Това се оказа и най-смъртоносният ден в 75-годишната история на Израел.

Нетаняху: Хамас оставя цивилните да поемат ударите

Нетаняху: Хамас оставя цивилните да поемат ударите

Израел смята да запази военен контрол над ивицата Газа след операцията

По данни на палестинските здравни власти над 11 500 палестинци, най-малко 4700 от които деца, са загинали при ответната военна атака на Израел срещу управляваната от "Хамас" ивица Газа.

Израел се зарече да унищожи въоръжената групировка. Цели квартали на Газа бяха изравнени със земята от въздушни и артилерийски удари, стотици хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си, а хуманитарната ситуация е катастрофална, информират хуманитарните агенции.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси посочи, че израелските атаки са унищожили или повредили най-малко 45% от жилищните сгради в Газа.