Израелският премиер Бенямин Нетаняху уверява, че Израел прави всичко възможно, за да минимизира броя жертви сред гражданското население на сектора Газа - "но безуспешно". Усилията да опази цивилното население не са успешни предимно заради действията на Хамас, по думите на Нетаняху, излъчени от CBS News.

Смъртта на всеки цивилен е трагедия и това не би трябвало да се случва, затова и ние правим всичко, за да предупредим гражданите, но Хамас прави всичко, за да поемат те ударите, посочва премиерът.

Премиерът напомня, че израелската армия информира преди всеки удар - разхвърля листовки, разпраща SMS съобщения и други с такива предупреждения и призиви цивилните да се евакуират. И много от тях си тръгват, посочва Нетаняху.

Ние се стараем да си свършим работата с минимум цивилни жертви, посочва няколко пъти Бенямин Нетаняху.

Галант: Израел минава към следваща фаза на войната в Газа

Галант: Израел минава към следваща фаза на войната в Газа

Той казва, че военните са завършили превземането на западната част на град Газа и са прочистили района от сили на "Хамас"

Според информацията на здравното министерство в подконтролната на Хамас територия на Газа, за 40 дни война вече загиналите са около 11 500. Данни от други, независими източници на този етап няма.

Припомняме, преди няколко дни възникна словесна престрелка между френския президент Емануел Макрон и израелския премиер Бенямин Нетаняху, след като Макрон призова Израел "да спре да убива бебета, жени и възрастни хора". Нетаняху му отговори, че световната общност трябва да осъди Хамас, а не Израел. Между Израел и съюзниците му от Запада има не малко напрежение именно по линия на цивилните жертви и хуманитарната ситуация в сектора.

Израелският премиер заявява и че след неутрализирането на Хамас, Израел няма намерение да окупира сектора Газа, но има намерение да запази военния контрол над територията, за да не допусне възраждането на терористичната организация.

Ние трябва да демилитаризираме и дерадикализираме Газа, посочва Бенямин Нетаняху.

Нетяняху: Сегашната палестинска администрация не трябва да управлява Газа

Нетяняху: Сегашната палестинска администрация не трябва да управлява Газа

Има и съмнения, че възрастният палестински президент има достатъчно авторитет да управлява анклава