Първите двама души, заразени с коронавирус, са идентифицирани в Русия, и двамата са граждани на Китай.

Това съобщава вицепремиерът, ръководител на щаба за предотвратяване на разпространението на новата коронавирусна инфекция в Русия, Татяна Голикова, цитирана от ТАСС.

"Службите на Роспотребнадзор в Русия идентифицираха двама пациенти с нова коронавирусна инфекция - в Забайкалския край и в Тюменската област. Те са под строг надзор, изолирани, получават необходимата помощ. И двамата са китайски граждани", допълва тя.

По-рано стана ясно, че повече от 9800 случая на коронавирус са потвърдени до днес. В Китай има 9692 случая. В допълнение 12 случая в Хонконг и пет в Макао. Повечето от починалите 213 души са в централната провинция Хубей, където новият вирус беше засечен за първи път през декември 2019 г.

Световната здравна организация - СЗО, след проведено спешно заседание, обяви извънредно положение заради настъпващия по света коронавирус.

Русия спира почти всички въздушни маршрути с Китай във връзка с изострянето на ситуацията с коронавируса, съобщава Интерфакс с позоваване на вицепремиера Голикова.

Става въпрос за всички полети, с изключение на редовните полети на "Аерофлот" до Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Хонконг, както и за редовните китайски полети до летище "Шереметиево" в Москва.

Всички полети между руската столица и Китай ще се изпълняват изключително от терминал F. Отбелязва се, че новият режим на въздушно движение ще бъде въведен в нощта в събота, 1 февруари.

Русия затваря пряка граница с Китай заради коронавируса

Русия затваря пряка граница с Китай заради коронавируса

Путин иска да спре разпространението на болестта