Руският премиер Михаил Мишустин подписа заповед за затваряне на границата с Китай в Далечния Изток.

Той следва инструкции на президента Владимир Путин да се направи всичко възможно, за да се предотврати разпространението на новия коронавирус, съобщава РТ.

"Ние ще информираме всички за затварянето на граници в Далечния Изток, както и за други мерки, предприети от руското правителство", заяви Михаил Мишустин.

Русия следи новата епидемия от коронавирус от самото начало. С разрастването на епидемията правителството създава специална работна група, която да предотврати навлизането на смъртоносния вирус в страната. Преди това външното министерство предупреди гражданите да се въздържат от пътуване до Китай, "освен ако това не е спешно необходимо".

Действията на Русия са след като китайските власти разкриха в четвъртък сутринта, че броят на регистрираните заразени вече надхвърля 7 700, като най-малко 170 души са загинали.

38 от смъртните случаи са само за последните 24 часа.

Държавите срещат проблеми с евакуацията след 29% скок на смъртните случаи от коронавирус за ден

Държавите срещат проблеми с евакуацията след 29% скок на смъртните случаи от коронавирус за ден

Общият брой на починалите днес достигна 170 души - от 132 души в сряда, което е увеличение с 29%

От 30 януари регистрацията на електронни визи за влизане в Руската федерация чрез гранични контролно-пропускателни пунктове, разположени в Далечния Изток, Калининградска област, както и през въздушни, морски, автомобилни и пешеходни пунктове, разположени на територията на Санкт Петербург и Ленинград, временно е спряна за китайски граждани. Това се казва в съобщение, разпространено в четвъртък от руското външно министерство, съобщава ТАСС.

"Във връзка с избухването в Китай на нова коронавирусна инфекция (2019-nCoV) и с цел да се предотврати навлизането й на територията на Руската федерация, Министерството на външните работи на Русия препоръчва руските граждани да се въздържат от всякакви пътувания до Китайската народна република, ако не са причинени от спешна нужда".

"Молим всички руски граждани, намиращи се в Китай, да предоставят информация и тяхната контактна информация (фамилия, име и бащино име, мобилен телефон, място и цел на престой в Китай) на руското посолство в Китай по електронна поща или на до номерата на горещата линия, посочени на уебсайта на руското посолство в Китайската народна република".

Руснаците в Китайската народна република могат да се регистрират и в мобилното приложение "Чуждестранен помощник" на руското външно министерство.

Информацията няма да бъде предавана на трети страни и се изисква в случай на спешен контакт, подчертават от руското външно министерство.

ОАЕ потвърди 4 случая с коронавирус, пристигнали на международно летище

ОАЕ потвърди 4 случая с коронавирус, пристигнали на международно летище

Казахстан спря полети, транспорт и визи за Китай, а селища около Пекин се барикадират