Китай съобщи за най-голямото увеличение на смъртните случаи от коронавирус за един ден, докато в същото време държавите срещат проблеми при евакуацията на гражданите си от Ухан - епицентърът на заразното заболяване, пише "Гардиън".

Google затвори офисите си в Китай заради коронавируса

Google затвори офисите си в Китай заради коронавируса

Служителите на компанията, напускащи Китай, трябва да работят 14 дни под карантина

Общият брой на починалите днес достигна 170 души - от 132 души в сряда, което е увеличение с 29%. Броят на потвърдените случаи в Китай нарасна до 7711 от 5974 ден по-рано. 162 смъртни случая - или 95% - са в провинция Хубей, където се намира Ухан. От новите случаи на починали 37 са в провинция Хубей и един в югозападната провинция Съчуан.

Световната здравна организация (СЗО), която първоначално омаловажи заболяването, призова всички правителства да бъдат нащрек. Днес организацията ще реши дали да обяви извънредно положение.

Нямало разлика в симптомите на коронавируса и грипа

Нямало разлика в симптомите на коронавируса и грипа

Смъртността при настоящата епидемия е само 3-4%, успокоява д-р Мангъров

Доктор Майкъл Райън от организацията потвърди, че няколко случая са се предали от човек на човек извън Китай - в Япония, Германия, Канада и Виетнам, което буди голямо безпокойство.

САЩ и Япония започнаха да евакуират гражданите си. Други държави планират да изпратят самолети до Ухан на фона на информация, че евакуацията е отлагана заради забавяне издаването на разрешителни от страна на китайските власти.

Жертвите на коронавируса са 170, болните - 7711, СЗО заседава извънредно

Жертвите на коронавируса са 170, болните - 7711, СЗО заседава извънредно

Още 12167 души вероятно са инфектирани...

Самолет с 200 британски граждани не успя да излети по план днес. От Министерството на външните работи на Великобритания обявиха, че работят усилено за организиране на полета до Острова.

Австралия все още не е получила разрешение от китайските власти да евакуира стотици граждани. Нова Зеландия започна отделна спасителна мисия от съседа си.

Франция, Южна Корея и други държави също планират да изтеглят гражданите си. Около 250 френски граждани и други 100 европейци ще отлетят от Ухан с два френски самолета тази седмица.

Бизнесите започнаха да усещат влиянието на епидемията. Няколко самолетни компании, включително British Airways, спряха полетите си до Китай, докато Toyota, Ikea, Foxconn, Starbucks, Tesla и McDonald's са сред големите компании, които временно замразиха работа и затвориха обектите си в Китай. Китайската футболна асоциация отмени всички мачове.

Почти 200 американци, евакуирани от Ухан в сряда, са тествани три дни и са под наблюдение във военна база в Южна Калифорния.

В Япония трима души от 206, върнати в страната, са заразени с коронавируса. Така в страната вече има общо 11 души с коронавирус. Втора група от 210 японски граждани пристигна в Токио в четвъртък сутринта.