Потъналият кораб, сн. makfax
Две са версиите, по които се работи, уточни вътрешният министър Цветан Цветанов във връзка с разследването на потъналото вчера в Охридското езеро корабче.

Първата е, че причината за инцидента е претоварване на кораба, а другата е за лошото техническо състояние на плавателния съд.
Припомняме, меднага след трагичния инцидент бе съобщено от македонските медии, че най-вероятно потъването е причинено от скъсано метално въже, които осигурява баланса на корабчето.

Според Цветан Цветанов яснота за причината за инцидента може да има най-рано до края на деня.

Имаме пълно съдействие на македонските власти", обясни вътрешният министър.

Продължава работата си Кризисният щаб, сформиран по нареждане на премиера Бойко Борисов, за инцидента в Охрид, посочи още Цветанов и изтъкна, че българските компетентни власти, водят свое самостоятелно разследване за причините за инцидента.

Фирмата организатор на злополучната екскурзия е „Фара Тур", собственост на Юсуф и Айше Солакови, а транспортната фирма е „Клюнчев" ЕООД.

Няма данни „Солак Тур" и „Клюнчев ЕООД" да са регистрирани като туроператори и туристически агенти, с което са нарушили закона за туризма, обясни вътрешният министър.

Той каза още, че разходката с корабче е допълнителна екстра към организираната екскурзия.

По-рано днес от Министерството на транспорта съобщиха, че пред инспекторите на Комисията за защита на потребителите упълномощено лице на Солак тур е заявило, че фирмата е продала въпросния автобус на фирма „Клюнчев" ЕООД преди една година на лизинг.
Заради нередовно изплащане на лизинговите вноски, автобусът не е бил прехвърлен на Клюнчев, но е бил ползван от него.

Продължава установяването на организатора или организаторите на злополучното пътуване.

Проверката към момента уточни, че нито едната от двете транспортни фирми няма регистрация като туроператор или турагент.

Проверени са и двете фирми на съпругата на Клюнчев - Боряна Георгиева - ЕТ „Боряна Георгиева" и „Клюнчев Б" ЕООД, където тя участва като съдружник.

Фирмите също нямат регистрация за извършване на туроператорска или турагентска дейност, според изискванията на Закона за туризма.

С цел набиране на информация по отношение на начина на организиране на екскурзията и спазването на регламентите, инспекторите посетили вчера офиса на „Клюнчев" ЕООД, който се намира в Димитровград.
Офисът е бил затворен. На място е станало ясно, че той се намира в жилищен блок на 1 ет.
Инспекторите констатирали, че няма никакви обозначения относно извършване на каквато и да е дейност. 

Освен това екипи на КЗП са посетили адреса на фирмата ЕТ „Солак-тур" в Кричим, с управляващ Юсуф Ахмедов Солаков.
Оказва се, че на този адрес офис няма - това е адресна регистрация на фирмата, а в жилищната сграда са настанени роднини на Солаков. Проверката продължава.