Най-малко двама души загинаха, а дузина бяха ранени при руски обстрел срещу Херсонска и Харковска област в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Командващият украинските сухопътни войски генерал-полковник Александър Сирски заяви, че украинските сили напредват на източния фронт в контранастъплението на Киев за изтласкване на руските нашественици.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че войските са отблъснали атаки в пет сектора от фронта с дължина 1000 км.

От своя страна Русия твърди, че нейните сили са отблъснали атаки близо до централната точка на източния фронт - Бахмут, и по на север.

Стъпка по стъпка - украинската армия говори за успехи на юг

Стъпка по стъпка - украинската армия говори за успехи на юг

В доклада на украинската армия не се споменава нищо за района на Купянск, където руснаците атакуват

Губернаторът на Херсонска област Александър Прокудин посочи, че един мъж е загинал при руски обстрел в северната част на региона. По-рано той съобщи, че десетина души са били ранени при нападения срещу различни населени места.

Въпреки че руските войски се изтеглиха от град Херсон и западния бряг на река Днепър в областта в края на миналата година, те редовно обстрелват тези райони от позиции на източния бряг.

В североизточната Харковска област губернаторът Олег Синегубов информира, че един мъж е загинал при обстрел близо до руската граница.

Генерал Александър Сирски докладва, че се е срещнал с войски и командири, участващи в настъпателни операции близо до Бахмут, превзет от руските сили през май след месеци на тежки сражения.

"Врагът продължава да трупа своите резерви. Войските ни изпълняват задачите си с цел да продължат нашето настъпление", написа той в "Телеграм".

Украйна съобщава за успехи на изток и руски натиск около Купянск

Украйна съобщава за успехи на изток и руски натиск около Купянск

Интензивни боеве се водят и на юг около Роботине

Във вечерната си сводка Генералният щаб съобщи, че украинските войски са отблъснали руски атаки в пет района на източния фронт, включително Бахмут.

На юг украинските войски отвоюват групи от села в посока Азовско море. Там те се опитват да прекъснат сухопътен мост, създаден от руските сили, окупиращи райони на Южна и Източна Украйна.

Александър Щупун, говорител на войските на юг, съобщи, че руските войски са започнали да използват по-стари оръжия, което според него е доказателство, че украинските сили са успели да унищожат вражеската техника.

"За съжаление, руснаците имат много оборудване", призна той.