Руските загуби в боевете в южната част на Украйна са се увеличили значително, според информацията от тази сутрин на Генералния щаб на украинската армия.

Според изявлението украинските войски постигат напредък в Запорожката област. Имало е "частични успехи" северно от селата Копани и Новопрокопиевка. Руските окупатори са загубили 338 бойци и десетки единици бойна техника в рамките на 24 часа, съобщи командирът на южния участък на фронта "Таврия" бригаден генерал Олександър Търнавски.

В този регион украинските войски от седмици си пробиват път през силно укрепените руски отбранителни линии с минни полета, танкови капани и окопи. Сраженията край Копани и Новопрокопивка показват, че украинците разширяват пробива си на руската отбрана.

ISW: Не зимата, а боеприпасите ще определят фронта

ISW: Не зимата, а боеприпасите ще определят фронта

Русия атакува отново край Купянск

Силите за отбрана на Украйна докладват за настъпателни действия в Мелитополското и в Бахмутско направления "стъпка по стъпка". Руската армия е отблъсната при направен опит да възстанови позициите си в района на Андреевка, Донецка област.

През изминалото денонощие е имало 68 бойни сблъсъка. Под артилерийски обстрел са били над 110 населени места от Черниговска, Сумска, Харковска, Луганска, Донецка.

В доклада на украинската армия не се споменава нищо за района на Купянск, където в последните дни руснаците атакуваха.

Украйна съобщава за успехи на изток и руски натиск около Купянск

Украйна съобщава за успехи на изток и руски натиск около Купянск

Интензивни боеве се водят и на юг около Роботине

Херсонска област в южната част на Украйна отново е била атакувана от Русия през нощта. "Херсонска област преживя още една ужасна нощ", написа губернаторът Олександър Прокудин в Telegram.

Ранени са десетина души, сред които млада жена и деветмесечното ѝ бебе.