Украинските войски постигнаха напредък в източния сектор на фронта в своето контранастъпление, но са под натиск по-на север, казаха украински официални лица в четвъртък, цитирани от Ройтерс.

Руските сили, подкрепени от щурмови самолети Су-35, са започнали да атакуват по фронтовата линия в посока Макеевка в Луганска област, каза говорител на Източната група сили на Украйна.

"Най-сложна е обстановката в сектора Лиман-Купянск", каза говорителят Илия Евлаш пред украинската телевизия, имайки предвид два града, превзети от украинските войски в края на миналата година, но все още подложени на руски атаки.

"Интензивността на щурмовете там се увеличи... Противникът избра нова точка - Макеевка - и насочва всичките си основни усилия в тази посока. Разбира се, ние също отбиваме вражеските атаки и нанасяме щети на силите и техниката."

Периодично избухват боеве близо до Лиман и Купянск и Украйна казва, че Русия е предислоцирали повече от 110 000 войници в района.

Руска ракета удари магазин и съседно кафене в четвъртък в село Гроза, западно от Купянск, убивайки 51 души, докато жителите присъстваха на помен за загинал украински войник.

Също така на изток украинските сили се борят да си върнат земите близо до опустошения град Бахмут, превзет от руските сили през май след месеци на битки.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна във вечерния си доклад заяви, че силите на Киев са "постигнали успех" южно от Андреевка - село в Донецка област, южно от Бахмут, превзето от украинските войски миналия месец.

В доклада се казва, че руските сили неуспешно са се опитали да си възвърнат загубени позиции в южния сектор на фронта.

Руските информация за сраженията гласят, че силите на Москва са отблъснали две украински атаки западно от контролирания от Русия град Донецк.

Украинският генерален щаб съобщи, че неговите сили продължават настъплението си на юг в района на Запорожие и са отблъснали руска атака близо до село Роботине.

Президентът Володимир Зеленски призна, че контранастъплението протича по-бавно, отколкото биха искали военните, но отхвърли западните критики за стратегията на Киев.

Експерт от ISW за спора за оръжието за Украйна: Поколението на Втората световна би се ужасило

Експерт от ISW за спора за оръжието за Украйна: Поколението на Втората световна би се ужасило

Ако не го направим сега, по-късно ще е много по-трудно и кърваво