Месеци след официално обявения край на епидемията от ебола, ефектите от нея все още заплашват страните от Западна Африка, които бяха тежко засегнати, предаде "Ройтерс".

Много фермери от Гвинея, Либерия и Сиера Леоне са били принудени да напуснат фермите си, за да търсят препитание другаде, не са имали възможност да се занимават със земеделие заради мерките, взети за ограничане разпространение на вируса - сред които забрана за пътувания, граничен контрол и карантина. 

Сега те се нуждаят от помощ, в противен случай големи райони от страните са обречени на глад поради недостиг на хранителни продукти, съобщават от Международен фонд за развитие на селското стопанство.

Световната здравна организация призова през март държавите да отменят всички ограничения върху търговията и пътуванията в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, които все още действат

Извънредната ситуация беше обявена през август 2014 г., когато се регистрираха над 100 случая на заразяване дневно.  

От СЗО призоваха бдителността да остане повишена, за да не се допусне заболяването да се разпространи отново.

Епидемията от ебола, който започна в Западна Африка в края на 2013 г., отне живота на над 11 хиляди души. Тя е най-мащабната от откриването на вируса през 1976 г. досега.   

Краят й беше обявен през януари тази година.