Осем души бяха убити, а други осем ранени при стрелба в зала за срещи на Свидетели на Йехова в северногерманския град Хамбург, съобщи Би Би Си и австрийският вестник "Щандарт"

Полицията съобщи, че стрелецът е действал сам и е открит мъртъв. Стрелецът изглежда е бил бивш член на общността на Свидетелите на Йехова, съобщи списание "Шпигел". Мъжът е бил на възраст между 30 и 40 години и не е бил известен на властите като екстремист, се казва в доклада, позовавайки се на неназовани източници.

Говорител на полицията в Хамбург не можа да потвърди подробностите, като съобщи, че предстои пресконференция. Засега "няма достоверна информация за мотива за стрелбата", казват от полицията.

Силите на реда бяха извикани около 21:15 часа местно време (22;15 часа българско време) след съобщения, че в сградата са чути множество изстрели, каза говорителят на полицията Холгер Верен.

Загинали и ранени при нападение в Хамбург

Загинали и ранени при нападение в Хамбург

Въоръжен мъж откри стрелба в център на "Свидетели на Йехова"

"Полицаите, които влязоха, откриха хора, които "може да са били сериозно ранени с огнестрелни оръжия, някои от тях смъртоносно", каза той.

"Полицаите чуха и изстрел от горната част на сградата и се качиха горе, където също намериха човек. Засега нямаме данни извършителите да са избягали."

Полицията все още не е идентифицирала жертвите и работата на местопрестъплението продължава. "Всичко, което знаем е, че няколко души са загинали тук, няколко души са ранени, откарани са в болници", каза г-н Верен.

Хората в района са били известени чрез федералното мобилно приложение за предупреждение NINAwarn, по което е бил изпратен сигнал, в който местните жители са били предупредени, че "един или повече неизвестни извършители са стреляли по хора в църква в района".

На жителите, живеещи наблизо е казано да не напускат домовете си на фона на продължаващата полицейска операция. Тази сутрин забраната за напускане на домовете е била вдигната.

Полицията апелира към обществеността да не споделя предположения и да не разпространява слухове.

"Свидетели на Йехова" е базирано на християнските вярвания религиозно движение. Деноминацията е основана в САЩ в края на 19-ти век под ръководството на Чарлз Тейз Ръсел. Седалището на движението е в Ню Йорк.

Последователите му са известни с активните си опити за евангелизация на хората, включително с посещения по домовете и организиране на срещи за набиране на вярващи.

Русия осъди на затвор четирима "Свидетели на Йехова"

Русия осъди на затвор четирима "Свидетели на Йехова"

Организацията е забранена в страната през 2017 г.