Голям пожар бушува в руския град Ростов на Дон, съобщава ТАСС.

Един човек е загинал съобщава източник от силите за сигурност пред медията. "Когато анализирахме останките на мястото на пожара, тялото на един загинал беше намерено", съобщава той .

Пожарът е засегнал 58 души, девет от които са хоспитализирани. Около 600 души са били евакуирани от домовете им.

В резултат на извънредната ситуация около 120 сгради са пострадали, включително около 100 къщи на площ от 10 хиляди квадратни метра. Пожарът е гасен с хеликоптери на Министерството на извънредните мерки и Росгвардия, както и със самолет амфибия.

Сега на мястото на пожара работата продължава. Фокусът е върху отделните огнища. Авариен режим е въведен на територията на региона Ростов. Във връзка с пожара, полицията е започнала криминално разследване.

По-рано през нощта беше съобщено, че огнената стихия е тръгнала от частен дом, като се е разпространила вече до 25 къщи с обща площ 10 000 кв. м. Пожарът вече е локализиран.

Съобщаваше се за евакуирани над 650 души от околните сгради, в това число и от многоетажни блокове. Над 1200 души са останали без ток. В потушаването на пламъците участват три хеликоптера, един самолет и над 2000 пожарникари с 212 единици специализирана техника.

Пострадали бяха 27 души, петима от които бяха приети за лечение в болници. Засега се смята за малко вероятна версията за умишлен палеж, а като по-вероятна - тази за пожар, причинен от битова техника.

Усилията на пожарникарите да потушат пламъците се усложняват от силния вятър със скорост 17 м/с.