Шофьор наруши сигурността на Ватикана и се вряза с автомобила си в една от портите на града държава, съобщава "Ройтерс".

Той е преминал с висока скорост през нея и е достигнал до централния двор на Апостолическия дворец, където в крайна сметка е бил задържан.

От Ватикана посочват, че полицейски служител стрелял с пистолет и е улучил колата.

Мъжът е бил на видима възраст около 40 години и в нестабилно психическо състояние. Той не е успял да стине до дома на папа Франциск в другия край на Ватикана.

Инцидентът е станал около 20.00 часа местно време снощи. Водачът преминал през източната входна порта "Санта Ана" - един от няколкото входа на суверенния град държава, които го свързват с Рим.

Първоначално мъжът се опитал да влезе във Ватикана, но бил спрян от швейцарската гвардия на входа. След това той извършил маневра с автомобила си, така че да набере скорост, и се врязал в портите, след което пробил и втори контролен пункт в близост до базиликата "Свети Петър".

Един униформен произвел изстрел, улучвайки предния калник на колата, но това не спряло шофьора, който продължил до двора на "Сан Дамасо" - част от Апостолическия дворец, където са живели предишни папи и където Франциск все още провежда официални срещи.

Нарушителят е арестуван в двора и задържан в ареста на Ватикана, където му е извършен медицински преглед.