Привържениците на разрешаването новия коронавирус да циркулира сред хората с надеждата за постигане на стаден имунитет насърчават "опасна заблуда", лишена от научни доказателства. Това обявиха десетки здравни експерти, цитирани от "Франс прес".

В отворено писмо, публикувано в медицинското списание The Lancet, повече от 80 специалисти от университети по целия свят подчертават, че единственият ефективен начин за ограничаване на излишните жертви по време на пандемията е да се контролира разпространението на болестта.

Писмото идва, след като много американски медии тази седмица съобщиха, че висши служители от администрацията на Тръмп са изразили подкрепа за онлайн декларация за защита на стадния имунитет, която събра над 9 000 подписали по целия свят.

Тръмп прегръща "стадния" имунитет срещу COVID-19 въпреки мнението на учените

Тръмп прегръща "стадния" имунитет срещу COVID-19 въпреки мнението на учените

Стратегията ще позволи на болестта да се разпространява свободно

След като втора вълна на COVID-19 връхлита Европа, няколко страни въведоха отново контрол върху движението и регионални блокади.

Авторите на писмото казват, че социалното и икономическото въздействие на затварянето е довело до "масова деморализация и намаляване на доверието" в правителствените мерки за справяне с вируса.

Втората вълна също така е довела до подновен интерес към така наречения стаден имунитет, което предполага допускане на голямо неконтролирано заразяване сред хора, за които се смята, че са изложени на нисък риск от смърт или сериозно заболяване от вируса.

Здравните експерти изброиха множество недостатъци в концепцията.

СЗО: Преследването на стаден имунитет е неетично

СЗО: Преследването на стаден имунитет е неетично

Tакъв подход е "научно и етично проблематичен".

Първо, "неконтролираното предаване при по-млади хора рискува значителна заболеваемост и смъртност сред цялото население", се казва в писмото.

Това би имало катастрофални човешки и финансови разходи освен тежкия удар за здравните системи.

Авторите също така отбелязват, че е възможно човек да се зарази повторно с COVID-19.

Стадният имунитет не гарантира, че тези, които са се заразили с вируса, ще останат имунизирани срещу него за някакво значимо време.

Това би представлявало риск за уязвимите групи от населението за "неопределено бъдеще", подчертават авторите.

Такава стратегия би довела до "повтарящи се епидемии" от COVID-19, подобни на тези, причинени от многобройни инфекциозни заболявания, преди да бъдат разработени ваксини.

Стадният имунитет е нереалистичен: 5% в Испания с антитела срещу коронавируса

Стадният имунитет е нереалистичен: 5% в Испания с антитела срещу коронавируса

Те потвърждават откритията от първите фази на изследването

"Това също би оказало неприемлива тежест върху икономиката и здравните работници, много от които починаха от COVID-19 или претърпяха травма в резултат на необходимостта да практикуват медицина при бедствия", пишат те.

Световната здравна организация (СЗО) предупреждава от месеци, че стадният имунитет за COVID-19 е невъзможен без неизброими жертви.

Шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус изтъкна, че концепцията е "неетична".

"По-голямата част от хората в повечето страни остават податливи на този вирус", настоя той.

"Оставянето на вируса да циркулира неконтролирано следователно означава допускане на ненужни заразени, страдания и смърт", подчертават още учените.

Директорът на СЗО за извънредни ситуации Майкъл Райън предупреди още през май, че всяка страна, преследваща стадния имунитет, прави "наистина опасна калкулация".

Далеч сме от стаден имунитет към Covid-19

Далеч сме от стаден имунитет към Covid-19

Дифузното разпространение е трудно за контролиране, предупреди Савина Стоицова от НЦЗПБ