Белият дом възприема противоречивата стратегия за "стаден имунитет", се казва в насоки на високопоставени, но анонимни длъжностни лица от американската администрация, съобщава Business Insider.

Стратегията ще позволи на болестта да се разпространява свободно, с убеждението, че по-голямата част от населението ще развие определена степен на имунитет. Тя се застъпва за предпазване на по-уязвимите, за да ограничи загубите на човешки животи.

СЗО: Преследването на стаден имунитет е неетично

СЗО: Преследването на стаден имунитет е неетично

Tакъв подход е "научно и етично проблематичен".

Двамата служители от администрацията, които не са били упълномощени да псочат имената си, са предоставили насоките на медии, включително на Business Insider.

Те са цитирали спорен документ - Голямата декларация от Барингтън, която беше изготвена миналата седмица от Сунетра Гупта от Оксфордския университет, Джей Батачаря от Станфордския университет и Мартин Кулдорф от Харвардския университет.

Тя е подписана от учени и здравни експерти по целия свят, но също така предизвика масови критики от страна на здравни специалисти.

Проучване за имунитет: 25-годишен в САЩ се зарази повторно с коронавирус

Проучване за имунитет: 25-годишен в САЩ се зарази повторно с коронавирус

Засега реинфекциите са рядкост, няколко примера на над 37 млн., но сме в началото на пандемията

Д-р Антъни Фаучи, най-добрият експерт по инфекциозни болести в работната група за коронавируса в Белия дом, поддържа противоположно мнение за вируса, настоявайки за драстични действия за ограничаване на разпространението му.

Директорът на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус настоя вчера, че стадният имунитет е "научно и етично проблематичен".

Вчера министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Мат Ханкок атакува Декларацията от Барингтън в парламента и настоя, че тя се основава на грешна информация.

В декларацията се твърди, че ограниченията и блокадите имат опустошително въздействие върху общественото здраве и трябва незабавно да бъдат премахнати за всички, с изключение на най-уязвимите.

Имунитетът срещу COVID-19 може да бъде загубен за няколко месеца

Имунитетът срещу COVID-19 може да бъде загубен за няколко месеца

Това означава, че вирусът може да реинфектира хората година след година

След публикуването ѝ миналия четвъртък декларацията беше разкритикувана от други експерти в отворено писмо, които казват, че няма убедителни доказателства, че са постижими високи нива на имунитет.

Те отбелязаха, че защитата на уязвимите се е оказала трудна и че много по-голям дял от населението от възрастните хора е изложен на риск от дългосрочни усложнения от болестта.

Кристина Пейджъл, директор на звеното за клинични оперативни изследвания в лондонския University College, отбеляза, че стадният имунитет е отхвърлен от повечето от най-добрите световни здравни органи. Тези, които го защитават, настоя тя, нарушават научния консенсус.

Стадният имунитет е нереалистичен: 5% в Испания с антитела срещу коронавируса

Стадният имунитет е нереалистичен: 5% в Испания с антитела срещу коронавируса

Те потвърждават откритията от първите фази на изследването