Мъж в САЩ се зарази с Covid-19 два пъти, като втората инфекция е много по-опасна от първата, съобщават лекари.

25-годишният мъж се е нуждаел от болнично лечение, след като дробовете му не успяват да получат достатъчно кислород. Реинфекциите остават редки, сега той е възстановен, коментира БиБиСи.

Проучването в Lancet Infectious Diseases поставя въпроси за това колко имунитет може да бъде изграден.

Заразяване с коронавирус навън се случва рядко, но не и невъзможно

Заразяване с коронавирус навън се случва рядко, но не и невъзможно

Вероятността да се хване вирусът се увеличава на събития

Мъжът от Невада няма известни здравословни проблеми или имунни дефицити, които биха го направили особено уязвим към коронавируса.

На 25 март - Първа вълна от симптоми, включително възпалено гърло, кашлица, главоболие, гадене и диария. 18 април - За първи път е тестван положително. 27 април - Първоначалните симптоми напълно отзвучават. 9 и 26 май - Той дава два пъти отрицателни тестове за вируса.

На 28 май - Той отново развива симптоми, като този път включва треска, главоболие, световъртеж, кашлица, гадене и диария. 5 юни - Той дава положителен резултат за втори път и е хипоксичен (ниско съдържание на кислород в кръвта) със задух.

Учените коментират, че пациентът се е заразил два пъти с коронавирус, а не първоначалната инфекция да е латентна. Сравнението на генетичните кодове на вируса, взети по време на всеки пристъп на симптоми, показва, че те са твърде различни, за да бъдат причинени от една и съща инфекция.

"Нашите открития сигнализират, че предишна инфекция не е задължително да предпазва от бъдеща инфекция", обяснява д-р Марк Пандори от университета в Невада.

"Възможността за повторни инфекции може да има значителни последици за нашето разбиране за имунитета за Covid-19."

Дори хората, които са се възстановили, трябва да продължат да следват насоки за социално дистанциране, маски за лице и измиване на ръцете.

Учените все още се борят с въпроса за коронавируса и имунитета. "Всички ли стават имунизирани? Дори хора с много леки симптоми? Колко дълго продължава някакъв вид имунизационна защита?"

Това са важни въпроси за разбирането как вирусът ще ни повлияе дългосрочно и може да има последици за ваксини и идеи като стадния имунитет.

Пациенти в Белгия и Холандия повторно се заразиха с коронавирус

Пациенти в Белгия и Холандия повторно се заразиха с коронавирус

Не е ясно дали тези случаи са редки или има много хора, които могат да се заразят повторно след месеци

Засега реинфекциите са рядкост - има само няколко примера от повече от 37 милиона потвърдени случая.

Докладите в Хонконг, Белгия и Холандия твърдят, че повторно заразени не са в по-сериозно състояние от първия път. Един в Еквадор е като случая в САЩ, по-тежък, но не се нуждае от болнично лечение.

Въпреки това, все още е сме рано в пандемията и историята на други видове коронавируси означава, че защитата се очаква да отслабне.

Държавите вече се сблъскват с втора вълна на вируса и може да започнат да се получават по-ясни отговори.

По-рано бе съобщено, че първата смърт в света след повторна инфекция с коронавирус е регистрирана в Холандия.

СЗО: Преследването на стаден имунитет е неетично

СЗО: Преследването на стаден имунитет е неетично

Tакъв подход е "научно и етично проблематичен".