Почти всички документирани случаи на предаване на коронавируса са се случили на закрито, но експерти подчертават, че носенето на маска отвън е оправдано, защото все още има риск от заразяване, информира АФП.

Вероятността да се хване вирусът се увеличава на събития, където хората стоят един до други и разговарят дълго време, такива като празненства или предизборни митинги.

От началото на пандемията проучвания описват случай на заразени в ресторанти, жилища, фабрики, на работното място, конференции, във влаковете или в самолетите.

Едно проучване от април е установило само един случаи на предаване навън, между две китайски села, от повече от 7000 изследвания.

При анализ на 25 000 случая 6% от тях са навън, такива като спортни събития или концерти. Това са оградени пространства, където социалната дистанция не е спазвана и хората говорят високо или пеят.

Учени са установили, че на открито е далеч по-безопасно от закрити места за някои дейности.

От февруари множество проучвания и здравните власти акцентираха, че вирусът може да се разпространи, когато дишаме, кихаме, кашляме, говорим или пеем.

Най-малките капчици се носят във въздуха минути или часове, като зависи от вентилацията. В стаи с лоша вентилация, но също и навън между две сгради без циркулация на въздуха, капчиците могат да попаднат в тялото на минувач.

Все още не е известно каква е дозата от вирусни частици, която причинява инфекция, но колкото е по-голяма дозата, толкова е по-голяма вероятността от инфекция.

Прекараното време до заразен човек е ключов фактор: няколко секунди изглежда не са достатъчни да се хване коронавирус. Вероятно отнема няколко минути. Учените към момента са заключили, че не е невъзможно, но няма доказателства коранавирусът да се разпространява, когато хората се разминават на открито.

Все още има много неизвестни, за да се пресметне какъв е рискът от заразяване при разходка навън - зависи от вятъра и броя хора, но също и от слънцето.

Ултравиолетовите лъчи деактивират вируса, но скоростта зависи от интензивността на слънцето (от няколко минути до час).

Информацията е ограничена, защото учените срещат трудности при измерването на концентрацията на вируса навън и провеждат експерименти като в лабораторни условия.

По отношение на общественото здраве експертите вярват, че в крайна сметка е по-ефективно да има прости и ясни насоки. Като най-безопасната стратегия се предлага да има универсално споразумение да продължи използването на маски.