Хората, които са се възстановили от COVID-19, могат да загубят имунитета си срещу болестта в рамките на месеци. Това показва ново проучванe, според коeто вирусът може да реинфектира хората година след година, като обикновени настинки, пише "Гардиън".

В първото подобно проучване, учените са анализирали имунния отговор на повече от 90 пациенти и здравни работници във Великобритания, като са открили, че нивата на антителата, които могат да унищожат вируса, са достигнали пик около три седмици след появата на симптомите, а след това бързо са намалели.

Демократите притеснени: Тръмп предизборно щял да лансира опасна COVID-19 ваксина

Демократите притеснени: Тръмп предизборно щял да лансира опасна COVID-19 ваксина

Щял да политизира проблема, за да извлече дивиденти

Кръвни тестове са показали, че въпреки че 60% от хората са осъществили "мощен" отговор с антитела в апогея на битката си с вируса, само 17% са запазили същата сила на имунния си отговор три месеца по-късно. Нивата на антитела са спаднали около 23 пъти за периода. В някои случаи те са станали неоткриваеми.

"Хората произвеждат разумен отговор на вируса с антитела, но този отговор намалява за кратък период от време и в зависимост от това колко висок е вашият пик, това определя колко време са налице антителата", изтъква д-р Кейти Доорес, водещ автор на проучването от лондонския King's College.

Проучването има последици за разработването на ваксина и за постигането на "стаден имунитет" в общността във времето.

Близо всеки шести британец ще откаже ваксина против коронавируса

Близо всеки шести британец ще откаже ваксина против коронавируса

Повечето от последователите са във "Фейсбук".

Имунната система има множество начини за борба с коронавируса, но ако антителата са основната линия на защита, резултатите разкриват, че хората биха могли да се заразят отново в сезонни вълни и че ваксините може да не ги предпазват дълго.

"Инфекцията има тенденция да ви даде най-добрия сценарий за отговор на антителата, така че ако вашата инфекция ви дава нива на антитела, които изчезват след два до три месеца, ваксината потенциално ще направи същото нещо", обяснява д-р Доорес и допълва: "Хората може да се нуждаят от подсилване и една инжекция може да не е достатъчна."

Стадният имунитет е нереалистичен: 5% в Испания с антитела срещу коронавируса

Стадният имунитет е нереалистичен: 5% в Испания с антитела срещу коронавируса

Те потвърждават откритията от първите фази на изследването

Първоначалните резултати от Оксфордския университет показаха, че ваксината срещу новия коронавирус, която разработва, произвежда по-ниски нива на антитела в макаци, ​​отколкото се наблюдават при хора, заразени с вируса. Въпреки че ваксината изглежда предпазва животните от сериозна инфекция, те все пак са се заразили и може да са успели да предадат вируса.

Изказвайки се пред Sky News, проф. Робин Шатък от лондонския Imperial College заяви, че конкурентна ваксина, разработена от неговата група, може да бъде налична през първата половина на следващата година, ако клиничните изпитания преминат успешно. Но той предупреди, че няма "никаква сигурност", че някоя от разработваните ваксини ще работи, и подчерта, че все още не е ясно какъв имунен отговор е необходим за предотвратяване на зараза.

Възстановилите се от коронавирус бързо губят антителата

Възстановилите се от коронавирус бързо губят антителата

Това показва китайско проучване, което повдига въпроси

Проучването на King's College е първото, което е проследило нивата на антитела при пациенти и медици в болници в продължение на три месеца след появата на симптоми. Учените са направили изводите си въз основа на резултатите от тестовете на 65 пациенти и шестима здравни работници, които са дали положителна проба за новия коронавирус, и от още 31 служители, които са били доброволци и на които са им правени редовни тестове за антитела между март и юни.

Изследването, което е било представено на списание, но все още не е подложено на научна проверка, е установило, че нивата на антитела са се повишили и са продължили по-дълго при пациенти с тежко прекарване на болестта. Това може да е така, защото пациентите имат повече вирус и отделят повече антитела за борба с инфекцията.

Големи недостатъци в много проучвания за точността на тестовете за антитела за COVID-19

Големи недостатъци в много проучвания за точността на тестовете за антитела за COVID-19

Кръвните тестове са от малка полза