Близо всеки шести британец ще откаже да му бъде поставена ваксина срещу коронавирус, ако и когато бъде създадена.

Подобен процент британци не са сигурни дали ще си поставят ваксина, показва социологическо проучване на YouGov за Центъра за борба с омразата в дигиталното пространство (CCDH), пише "Гардиън".

САЩ финансират Novavax за 100 млн. дози ваксина против Covid-19 до януари 2021 г.

САЩ финансират Novavax за 100 млн. дози ваксина против Covid-19 до януари 2021 г.

С парите компанията трябва да тества, рекламира и произведе

Откритията са на фона на значителното разрастване на настроенията срещу ваксините в социалните медии, което представлява заплаха за опитите за спиране разпространението на вируса.

"Нашата надежда за връщане към нормален живот е върху плещите на учените, които разработват успешна ваксина против коронавируса", обяви Имран Ахмед, изпълнителен директор на Центъра за борба с омразата в дигиталното пространство, неправителствена организация, поискала проучването.

Откриването на ваксина срещу COVID-19 може да отнеме години

Откриването на ваксина срещу COVID-19 може да отнеме години

Според Манойлов колко опасен е коронавирусът науката би могла да каже след години

"Но безотговорното решение на социалните медии да продължават да публикуват пропаганда срещу ваксините означава, че ваксината може и да не е ефективна за спиране разпространението на вируса. Цената на тяхната алчност се плаща с човешки живот", подчерта Ахмед.

Според проучването 16% от британците "вероятно" или "определено" ще избегнат ваксина против коронавируса. В изследването, в което са участвали 1663 души, са открити различия между тези, които предимно се осведомяват от социалните медии и тези, които разчитат на традиционните медии, като при последните е 9% е по-вероятно да кажат, че вероятно ще си поставят ваксина.

150-те най-големи страници в социалните мрежи срещу ваксините и канали в YouTube, проследени от CCDH, имат около 8 милиона последователи от началото на здравната криза. 400-те страници и канали, включени в проучването, имат общо 55 милиона последователи.

Някои от тези страници публикуват фалшиви конспиративни теории, включително, че Бил Гейтс е създал пандемията, че ваксини са причинили коронавируса и че тестове за ваксина против коронавируса причинили безплодие при жени.

Повечето от последователите са във "Фейсбук".